Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív, illusztráció)
Hirdetés

Súlyos hiányosságokat hagyott hátra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előző vezetése az oktatás területén – értesült a Magyar Nemzet. A lap birtokába került dokumentumok tanúsága szerint sem az oktatás­szervezést, sem a szigorú számadású iratokat, sem pedig a tanulmányi rendszert nem megfelelően kezelték.

A szigorú számadású iratok nem voltak elzárt helyen, azokhoz bárki hozzáférhetett. A dokumentumokból az is kiderült, ezen iratok selejtezési nyilvántartását is hiányosan vezették. Ez visszaélésre adhat lehetőséget, hiszen ha sem az oklevél elkészítése előtt, sem utána nem rögzítik a nyomtatvány sorszámát, gyakorlatilag bárkinek készíthető ilyen okmány.

Szintén visszaélésre adhat lehetőséget, hogy a szigorú számadású iratok sorszámait számos esetben nem tüntették fel az egyetemek által használt Neptun tanulmányi rendszer adatbázisában, csupán a feldolgozásnál rögzítették ezeket egyenként.

Így nem meglepő, hogy tömegével hiányoznak a kiadott oklevelek nyomtatványsorszámai a Neptunból, holott ez szintén előírás. Mindez azt jelenti, hogy nehezen követhető, ki kapott oklevelet és ki nem. Így egy embernek akár több oklevelet is kiadhattak, akár több szakról is, ami szintén felveti a visszaélések lehetőségét.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE KATTINTVA.

Korábban írtuk


Amint arról beszámoltunk, tavaly augusztus 5-én, tehát közel egy hónappal a Színművészeti elbarikádozása előtt, az intézmény hallgatóinak szabadegyetemet szerveztek. Itt a program szerint levetítették például a Blokád (2012) című dokumentumfilmet, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Misetics Bálinttal beszélgettek a polgári engedetlenség kereteiről. De volt úgynevezett „Demokratikus játszótér” is „Mitől lesz demokrácia a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.” Mint az alábbi e-mailből kiderül, a szabadegyetem programját Veszprémi Judit, az SZFE sztrájkbizottságának tagja is továbbította a hallgatóknak, oktatóknak és munkatársaknak.