A programról tartott fórumot követő sajtótájékoztatóján, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában elmondta, hogy a program néhány eleme már jövő évtől működik, és megkezdődik a többi elem részleteinek kidolgozása.

Az első lépés a közös stratégia, a közös értékek megfogalmazása a vidék- és mezőgazdaság fejlesztésben. Az államtitkár jelezte azt is, hogy a tervek szerint a magyar kormány az év végéig megállapodást ír alá a határon túli magyar szervezetek és gazda érdekképviseletek vezetőivel. Kérdésre válaszolva közölte: a programhoz ezt követően rendelik majd hozzá a forrásokat, amelyek rendelkezésre állnak.

Elmondta még: már másodszor gyűltek össze a Kárpát-medencei magyar szervezetek és gazda érdekképviseletek vezetői, hogy közös nemzeti program kidolgozásában vegyenek részt.

A Kárpát-medence kiváló adottságai és a magyarság által itt az agár- és vidékfejlesztés területén felhalmozott tradíciók többre érdemesítik ezt a térséget és a magyarságot, mint ahová az elmúlt időszakban jutott – hangsúlyozta az államtitkár.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a kormányzat Magyarország és a határon túli magyarok együttműködésének fontos fejezetéhez érkezett el, amikor megkezdte az ágazati, szakpolitikai együttműködéseket előkészíteni.

Kifejtette, a Kárpát-medence nemcsak egy természetföldrajzi egység, hanem egységes agrár- és élelmiszer világot is képez, az egységes szemléletnek tükröződnie kell az ágazati politikákban is.

„A határon túli magyarok, a határon túli mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek részei a magyar mezőgazdaságnak” – fogalmazott az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar-magyar együttműködést jól ki kell egészítenie szomszédsági kooperációnak is. A közép-európai régió együttműködése nagy hatással lehet a mezőgazdaság jövőjére – vélekedett.

Berényi József, a szlovákiai MKP elnöke közölte, ha a magyar kormány a szlovák kormánnyal hatékony vidékfejlesztést tud végrehajtani, akkor együtt kell működni, függetlenül attól, hogy a nemzetiségi kérdésben konfliktus van a két ország között. Kijelentette, hogy a magyar kormánynak a vidékfejlesztés területén keresni kell az együttműködés lehetőségét, de arra kérik, hogy a gazdaságfejlesztés kárára „ne menjen a nemzetiségi politika”.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke azt mondta, hogy bár Ukrajna nem uniós ország, meg kell találni a kárpátaljai magyarsággal való együttműködés lehetőségeit.

Sebestény Csaba, a Románai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke is az együttműködés fontosságáról beszélt. Mint mondta, a Kárpát-medence egységes régió vidékfejlesztés szempontjából, a gazdáknak közös a múltjuk és közös kell, hogy legyen a jövőjük is.

(MTI)