Fotó: MTI/Mónus Márton
Hirdetés

A Klebelsberg Központ mindent megtett a gyerekek védelmében. Sajnálattal látjuk, hogy a koronavírust az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel.

A Magyar Szocialista Párt kérdéseket fogalmazott meg közlemény formájában. Ezek alapján úgy tűnik, nincsenek tisztában sem a vírussal kapcsolatos teendőkkel, sem pedig azzal, hogy mi a feladata az iskolákat fenntartó tankerületi központoknak, és a középirányítói feladatokat ellátó Klebelsberg Központnak, illetve hogyan működnek az iskolák.

Ha valóban kíváncsi lett volna az MSZP arra, hogyan készültek fel a fenntartók a fertőzés megelőzésére, akkor a kérdéseikkel nem a sajtóhoz, hanem a Központhoz fordulnak.

Csak bízni tudunk abban, hogy a kiadott közleményüknek nem a pánik keltése volt a célja.

A feltett kérdéseik közül az értelmezhetőekre a válaszunk: IGEN. A Klebelsberg Központ az elmúlt hetekben folyamatosan tájékoztatta a tankerületi központokat, és rajtuk keresztül az iskolákat a koronavírus megelőzésével kapcsolatos feladatokról. Figyelemmel kísérjük, hogy az iskolákban legyen megfelelő mennyiségű kézmosó, valamint fertőtlenítő szer, ezek beszerzése és pótlása prioritást élvez.

Kértük azt is, hogy mindenki, aki a fertőzés következtében hatósági intézkedéssel érintett területről érkezik haza, maradjon otthon két hétig, akár pedagógusról, akár gyermekről van szó.

Ha ilyen személyről az iskolák és a tankerületek tudomást szereznek, erről azonnal értesítik a területileg illetékes népegészségügyi szerveket. A központ folyamatosan tartja a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a tankerületi központokkal is annak érdekében, hogy a szükséges információk mindenki számára azonnal rendelkezésre álljanak, amelyhez megvannak a szükséges csatornák is.

A központi informatikai rendszer minden szülő számára lehetővé teszi, hogy szükség szerint azonnal megkapjon minden olyan információt, amelyre egy esetleges rendkívüli helyzet esetén szüksége van. A koronavírussal kapcsolatos döntéseket az Operatív Törzs hozza meg, amelyeket a fenntartók és az intézmények végrehajtanak.

Kiadó: Klebelsberg Központ

ELŐZMÉNY
A Klebelsberg Központ és elnöke, Hajnal Gabriella készíttetett-e vészhelyzeti forgatókönyvet az iskolák részére a koronavírussal kapcsolatban? – teszi fel a kérdést szombati közleményében Kunhalmi Ágnes, a parlament kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke.
A csak kérdéseket tartalmazó közleményben az ellenzéki politikus egyebek mellett azt is firtatja, hogy a központ kialakított-e olyan közvetlen, gyors reagálásra is alkalmas kapcsolattartási protokollt, amely azonnali intézkedések közvetítésére alkalmas; megkérdezi azt is, kik vannak annak a válságstábnak a tagjai között, amelyet a koronavírus-fenyegetettség miatt feltehetőleg felállítottak a Klebelsberg
Központban.
Kérdései között szerepel, hogy készült-e olyan tájékoztatási protokoll, feladatlista, amelyet felhasználva a tankerületek vezetői az iskolák tájékoztatását és visszaellenőrzését az aktuális fertőzöttségi helyzetnek megfelelően elvégezhetik, akár az eltérő megyei vírushelyzetnek megfelelően is, továbbá a Klebelsberg
Központ költségvetése alkalmas-e arra, hogy az iskolák a szükséges és elengedhetetlen tisztálkodó és fertőtlenítőszereket folyamatosan megvásárolják, s azokat rendszeresen használják is. (MTI)