A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket az emelkedő albérletárak lejjebb szorítása érdekében, mert a jelenség sok fiatalnak jelent megoldhatatlan problémát – mondta Farkas Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A Corvinus Egyetem Fővám téri épülete előtt megtartott eseményen egy sátort és mellé „albérlet kiadó” táblákat állítottak fel, amivel Farkas Gergely elmondása szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a diákok gyakran azzal szembesülnek: majdnem egyszerűbb volt bejutniuk a felsőoktatásba, mint megfizethető árú albérletet találni maguknak.

A látványosnak szánt jobbikos performansz Képernyőfotó: YouTube.com

A Jobbik frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: az elmúlt években drasztikusan emelkedtek az albérletárak Budapesten és az egyetemi városokban, míg ugyanabból a pénzből öt éve egy garzont, ma már sokszor egy szobát sem lehet kibérelni. Hozzátette: az emelkedő albérletárak a fiatal munkavállalóknak és a családalapítást tervező fiatal pároknak is problémát jelentenek.

Közölte: a Jobbik azt javasolja a kormánynak, hogy gyorsítsa fel a kollégiumépítést és a meglévő kollégiumok felújítását, valamint fejlessze az önkormányzati bérlakások rendszerét, és indítsa be a szociális bérlakásépítési programot.

Kérdésre válaszolva elmondta: 20 ezer új kollégiumi férőhelyre lenne szükség nagyrészt Budapesten és a nagyobb egyetemi városokban, mert jelenleg több tízezer fiatal, a hallgatók 30-40 százaléka nem jut be a kollégiumokba. Míg egy kollégiumi szoba 20-30 ezer forintba kerül, egy fővárosi lakás átlagos bérletára 122 ezer forint, egy szoba pedig 50-70 ezer forintért érhető el – ismertette.

Szintén kérdésre Farkas Gergely elmondta: az Jobbik elnöksége ezen a héten dönt arról, hogy indítanak-e önálló jelöltet a XV. kerületi időközi polgármester-választáson.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy Jobbik hajdúböszörményi alapszervezete feloszlatta magát és néhányan csatlakoztak a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalomhoz, Farkas Gergely azt mondta: maradt még 700 másik alapszervezete a Jobbiknak, és a hajdúböszörményit is hamarosan újjászervezik. Arról, hogy a Jobbik kitart-e a néppártosodó vonal mellett, a frakcióvezető-helyettes azt válaszolta: részben kitartanak, részben pedig új bejelentésekre készülnek ősztől.

Farkas Gergely tagadta, hogy az LMP-vel tárgyalnának az együttműködésről.