Az olimpiai bajnok azt is elmondta, hogy aki egy fizikai és az orvosi vizsgálat után megfelel a kiképzésen, azt egy gyorsított eljárás után határvadásszá fogják felesketni.

Hirdetés

Vári Attila feladata a kiképzésben a mentorálás lesz, megerősíteni a jelentkezőkben, hogy „ez egy fontos feladat, és hogy legyenek büszkék arra, amit csinálnak”.

A képzésben a határvadászok kétszer három évet írhatnak alá, közben pedig átképzéssel teljes értékű rendőrré válnak. És a határőrizeti feladatokon túl rendőrségi feladatot is el tudnak látni – mondta az olimpiai bajnok.

A korosztályt tekintve 18-55 éves korig lehet határvadásznak jelentkezni. Vári Attila ezzel kapcsolatban elmondta, ő eddig úgy látja, hogy a jelentkezők jó kondiban vannak és nagyon lelkesek. Azonban nemcsak az a lényeg, hogy a határt őrizzék, hanem különböző adminisztrációs munkáktól kezdve rengeteg különböző feladatot is ellátnak – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az olimpiai bajnok kiemelte, hogy a haza védelmének érzése fontos kell hogy legyen a jelentkezőknek, akiken látni is lehet, hogy „nagyon elhivatottak és abszolút tisztában vannak a feladatnak a fontosságával”.

Vári Attila kiemelte, hogy a Belügyminisztérium a határvadászoknak tanulmányaik ideje alatt is fizetést biztosít. A jelentkezők a lakóhelyük közelében látnak el feladatot, ők 400 ezer forintos havibért plusz béren kívüli juttatást – ami nagyjából éves szinten 200 ezer forint – kapnak.

Ezek mellett a határvadászok különböző képzéseken is részt vehetnek, egészségügyi ellátást kapnak, és különböző ruházati juttatások is járnak nekik. Az olimpia bajnok szerint mindezek alapján elmondható, hogy ez „egy komoly lehetőség” mindenki számára.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökének véleménye szerint meglesz a megfelelő létszám. Az első képzés pedig már el is indult, és folyamatosan indulnak további képzések is.