Az angliai mintát követve november 25-én Öltözz Pirosba! címmel jótékonysági akciót szervez Szemem Fénye Alapítvány.

London első gyermekhospice háza a Richard House évről évre megrendezi a „Wear Red for Richard House” elnevezésű adománygyűjtő akcióját, mely lehetőséget biztosít egy szórakoztató „piros napra” , valamint egy összefogásra a beteg gyermekekért.

A Wear Red! (Öltözz pirosba!) kampány egy közösségi akció, amit már az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is több civil szervezet alkalmazott. Az eseménnyel szeretnék felhívni a figyelmet e nemes ügy fontosságára, és adományokat gyűjteni a beteg gyermekek segítésére. A koncepció egyszerű: viseljen mindenki az akció napján egy piros ruhadarabot, mutatva szolidaritását az alapítvány támogatottjai felé. Majd adományozzon egy fontot jelezve, hogy részt vett az akcióban.

Az alapítvány honlapjának tájékoztatása szerint az idei kampány során már az esemény napján pirosba öltözött önkéntes mazsorett csoport buzdította a Euston pályaudvaron a járókelőket, hogy vegyenek részt az adakozásban. Négy helyi vállalkozás, tíz vendéglátóipari egység és nyolc iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az egyik általános iskolában több mint háromszáz diák, a tanári kar és az iskolai személyzet is részt vett a programban. A közösségi esemény napján az alapítvány Charity Shopja is pirosba öltözött. Az üzlet munkatársai már hónapokkal korábban megkezdték a piros ruhadarabok gyűjtését.

A Richard House vezetői mára tovább mentek: Go Red (Gyerünk pirosba) akciójukkal piros színű ételek evésére, piros műalkotások létrehozására is biztatnak.

Az angliai mintát követve november 25-én Öltözz Pirosba! címmel jótékonysági akciót szervez Szemem Fénye Alapítvány.

Az alapítvány Öltözz pirosba! akciójának célja, hogy a közösségek tagjai egy piros ruhadarab viselésével és kétszáz forintos támogatással segítsék Magyarország első gyermekhospice házait: a pécsi Dóri Házat és a törökbálinti Tábitha Házat.


Ők nem maradnak ki

– Nekünk ez fontos – mondja a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda igazgatónője.

Eddig huszonkilencen jelentkeztek a Szemem Fénye Alapítvány Öltözz pirosba! akciójára. Oktatási intézmények, kollégiumok, pékségek és fitnesz klubok jelezték részvételi szándékukat, de csatlakoztak a jótékonysági kampányhoz magánemberek is, akik felvállalták, hogy kollégáikat, ismerőseiket megpróbálják adományozásra buzdítani. Az akcióban részt vesz az alapítvány főtámogatója: a Welt 2000 Kft. csapata is.

Szinte az ország minden területéről érkeztek jelentkező e-mailek az alapítvány munkatársának postaládájába, a legtöbb intézmény Pécsről jelezte részvételét, de például Pápáról, Kisvárdáról és Nyáregyházáról is kaptunk levelet. Általában egy-egy ember karolja fel a nemes ügyet, ő tartja a kapcsolatot a Szemem Fénye Alapítvány munkatársaival és ő szervezi meg környezetében az Öltözz pirosba! napot is.

Az Öltözz Pirosba akcióban résztvevő nyíregyházi Stella Rosa Étterem dolgozói felvállalták, hogy minden piros ruhában érkező vendég távozása után ők maguk dobják be az adományozásra szánt kétszáz forintot. Ha pedig valamelyik vendég borravalót szeretne adni, akkor megkérik, hogy inkább az alapítvány perselyébe dobja a köszönetnyilvánításra szánt összeget.

A pécsi Illyés Gyula Általános Iskola és Óvodában már az elmúlt hetek a jótékonykodás és az önkéntesség jegyében teltek. Az Öltözz Pirosba akció napja egyfajta projektzáró rendezvény lesz az oktatási intézményben, ahol jótékonykodásról szóló előadásokat hallgathatnak meg a diákok. Ide meghívták a Szemem Fénye Alapítvány munkatársait is, hogy mutassák be a szervezet munkáját. Gyengéné László Valéria, az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda igazgatójának tájékoztatása szerint már beszéltek diákjaiknak a Szemem Fénye Alapítvány tevékenységéről, a beteg gyermekekről. Elmondták nekik, hogy a szülőknek milyen nehéz dolguk van és milyen gyakran kell ezeknek a családoknak a kórházi ellátások miatt elszakadva élniük egymástól.

– Árpád-házi Szent Erzsébet példáján keresztül is megpróbáltuk nekik bebizonyítani, hogy jobb érzés adni, mint kapni – meséli az intézményvezető.

Csatlakozzanak önök is!

Az Öltözz Pirosba! akció keretében felajánlott adományokat legkésőbb december 5-ig várják az alapítvány munkatársai a szervezet címére (7634 Pécs, Rácvárosi út 37.) vagy bankszámlájára (Szigetvári Takarékszövetkezet 50800111-11083762). Kérjük, hogy a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy Öltözz pirosba!

További információ: www.szememfenye.hu