Pintér Sándor belügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy szeptemberre a rendőrség keretein belül működő, de nem rendőrökből és katonákból álló új testület hozzon létre, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik – tájékoztatott Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában, amikor Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője a határvédelem ügyében intézett kérdést a kormányfőhöz.

Hirdetés

Orbán Viktor szerint nem tartható tovább, hogy háború van tőlünk keletre, s eközben a katonák gyakorlatozás helyett a határon teljesítenek szolgálatot. A rendőrök sem bírják sokáig, mert a családjuk mellől kell őket levezényelni, és nemcsak a pénzük kevés, a terhelés is nagy.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője üdvözölte a miniszterelnök bejelentését a rendőrségen belül létrehozandó önálló határőrizeti szervezetről. Értékelése szerint az illegális migráció erősödése nem idényszerű, a nyár elmúltával nem fog lecsengeni.

Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy nem egy hétre, nem egy hónapra, nem is egy évre, hanem hosszú időre az illegális migráció frontországa lesz. Erre a tartós fenyegetésre tartós válaszokat is kell adni, ennek része pedig az, hogy nem katonákat és nem rendőröket vezényelnek szeptembertől az adott területre, hanem létrehozzák a határőrizeti szervezetet– mondta a Magyar Nemzetnek Horváth József, hozzátéve: a döntés kiemelkedően fontos, hiszen olyan emberekkel fogják feltölteni az új szervezetet, akik az adott területet jól ismerik, a környéken laknak, élnek.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.