Ezt a fideszes politikus a Kossuth téren jelentette be, s úgy fogalmazott: a 2010-es költségvetés padlóra küldi az önkormányzatokat. Szerinte a költségvetés azzal fenyeget, hogy kulcsterületeken – a közösségi közlekedésben, az egészségügyben, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés terén, illetve az oktatási rendszerben – a jövő év közepétől megállhat az élet Magyarországon.

Az Országház előtti parkolóban, ahol Debrecen polgármestere a parlamenti ülés előtt a sajtótájékoztatót tartotta, ott állt mellette Bús Balázs, a III. kerület polgármester, Bernáth László, Tetétlen polgármestere is, valamint Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke.

A demonstráció előtt, szeptember végén még egyeztetésre várják az önkormányzati szövetségeket a Pest megyei Közgyűlés színhelyére, a „megyeházára”. Pár hete, Orbán Viktor a Millenárison rendezett fideszes szezonnyitó „országos gyűlésen” fogalmazott úgy először, hogy a 2010-re tervezett büdzsé a legveszélyesebb a rendszerváltás óta. Akkor a Fidesz elnöke azt is hozzátette, hogy reményei szerint a helyhatóságokat érintő, tervezett megszorítások „az önkormányzatok ellenállásán” megbuknak a költségvetési vita során.

Május közepétől a mostani kormány „az offshore cégeinél fogja a percentet számolni politikai felelősség nélkül. Visszatérnek oda, ahonnan jöttek” – hangoztatta a sajtótájékoztatón Debrecen polgármestere.

(nol.hu)