Hirdetés

– Hét országból összesen egymillió uniós polgárnak kellene a sikerességhez aláírnia azt a polgári kezdeményezést, amit a Székely Nemzeti Tanács indított el annak érdekében, hogy az EU-tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei pályázhassanak alanyi jogon uniós támogatásra. A koronavírus-járvány az elmúlt hetekben kizökkentette a normális kerékvágásból és megbénította az egész világot. Ezt az aláírásgyűjtő akciót nem lehetetlenítette el teljesen járványhelyzet?

Fotó: Facebook

– A koronavírus-járvány már néhány hete teljesen megszüntette a hagyományos, papíralapú aláírásgyűjtésünket. Ez a gyakorlatban azzal a következménnyel járt, hogy az egész aláírásgyűjtésünket be kellett tolnunk az online térbe. Három hét megfeszített munkája árán, de elkészültek a digitális platformjaink, és nagypénteken elkezdett működni az összes. Ezek közül kiemelném az irdala.hu weboldalt és ennek az összes közösségimédia-leágazását a Twittertől az Instagramig.

A maradék idő most arra korlátozódik, hogy minden barátunkat és szimpatizánsunkat, minden magyar állampolgárt arra kell kérnünk, hogy ezt az egy szóból álló kampányüzenetet próbálja meg megjegyezni és az ismerőseinek továbbadni:

irdala.hu.

Arra kérünk mindenkit, hogy kattintson. Egyrészt ötven másodperc alatt alá tudja írni. Aztán a digitális térben utána tud nézni a részleteknek is, tartalmakat fogyaszthat és tudja ezeket ajánlani a barátainak.

– Lehet azt mondani, hogy az aláírások gyűjtésében segítő önkéntesek létrehoztak már egy olyan támogató mozgalmat, ami önállóan is létező, aktív közösségként viselkedik?

– A Facebookon és más közösségi oldalakon is gomba módra megszaporodtak az olyan közösségek, amelyek szimpatizálnak az aláírásgyűjtéssel. Nagyon nagy szerencsénk, hogy világszerte – és így Magyarországon is – a közösségi média világa a jelenlegi szintjére fejlődött mostanra. Egy olyan speciális helyzetben, mint a koronavírus-járvány, amikor csak online tudunk az aláírásokért dolgozni, ezek az interneten szerveződött közösségek adják az aláírásgyűjtés alapját, mivel hatékonyan terjesztik a kampányüzenetünket. Az utóbbi időkben sok kritika éri ezeket a digitális platformokat amiatt, hogy úgymond elvesznek az emberek közötti személyes kapcsolatok. Ezeknek a kritikáknak egy része igaz is. Sok igazság van abban is, hogy a közösségi oldalak részben valóban átvették a helyét a táncházmozgalomnak, a klubokba járásnak, de még a piacon való beszélgetéseknek is. Ez a „szerepátvétel” viszont egy olyan rendkívüli helyzetben, mint amit a koronavírus-járvány jelent, most kifejezetten az előnyünkre válik.

– Nem magyar anyanyelvű külföldiek is csatlakozhatnak az akcióhoz az aláírásaikkal?

– Hamarosan elkészül az irdala.hu angol nyelvű honlapja és közösségi oldala is. Reményeink szerint ezek segítenek annak az elérésben, hogy meglegyen majd a kellő számú aláírás hét EU-tagállamban, ami ahhoz szükséges, hogy az aláírásgyűjtés végül érvényes lehessen hivatalos európai uniós polgári kezdeményezésként.

Fotó: irdala.hu (képernyőfotó)

– Mi a kézzelfogható tétje annak, hogy sikerül-e a május 7-ei határidőig összegyűjteni azt az egymillió aláírást, ami az érvényességhez szükséges?

– Az elmúlt években több olyan akció is indult, amelyeknek a célja a külhoni magyarság identitás-megőrzésének és jogvédelmének megerősítése volt. Ez a mostani kezdeményezés viszont valamivel több és más is, mint a korábbi ügyek. Ez a pénzről szól. Arról szól, hogy Brüsszel közvetlenül támogathassa a nemzeti régiókat anyagilag az EU kohéziós pénzügyi forrásaiból. Ez az aláírásgyűjtés nem pusztán politikáról és szép elvekről szól, hanem konkrét pénzügyi támogatások elérhetővé tételére vonatkozik.

– Mit tudnak üzenni azoknak, akik eleve elutasítóak, azt mondják, hogy ők soha semmit nem írnak alá?

– Nagyon ritkán találkozhat a választópolgár egy olyan üggyel, mint ez, amelyben a magyar politikai paletta kilencven százaléka rendhagyó módon egyetért. A Fidesztől a Momentumig, a KDNP-től a Párbeszédig. Nem sok ilyet láthattak eddig a magyar polgárok az elmúlt évtizedekben. Ha egy ügynek a támogatását ilyen sokféle ember felvállalja, akkor az csak egy különlegesen fontos dolog lehet, egy unikum. Ez a kezdeményezés nem kizárólag a határon túli magyarokról vagy csak székelyekről szól. Ez a történet több mint 25 olyan európai uniós nemzeti kisebbség jogairól szól, mint a baszkok, a katalánok, a bretonok, a dél-tiroliak vagy éppen a sziléziaiak. Azoknak is érdemes elolvasniuk az írdalá.hu oldal információit, akik azt gondolják, hogy nekik a határon túli magyarokénál fontosabbak az összeurópai vonatkozású ügyek.