Hirdetés

Kiss Róbert alezredes hozzátette: a döntésekről a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ad részletes tájékoztatást.

A vezetőhelyettes kiemelte: kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 269, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 8095 ember ellen intézkedtek a rendőrök.

A tízezer lakosúnál nagyobb település közterületén – az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – 224 ember ellen intézkedtek kedden, ez az előző naphoz képest 14 százalékos csökkenést jelent – tette hozzá. Közülük 34 embert figyelmeztetésben részesítettek, 133-at helyszíni bírsággal sújtottak, 57-et pedig feljelentettek. A tömegközlekedésben és a megállókban 9, míg az üzletekben 36 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszk helytelen viselése, vagy annak hiánya miatt.

Az üzletek, vendéglátóhelyek, szolgáltatók korlátozott nyitvatartását, illetve az egyes létesítmények nyitvatartási tilalmát is ellenőrizték és egy budapesti sörözőt ideiglenesen 60 napra bezárattak, mert nyitva volt és ott sem az alkalmazott, sem a vendég nem viselt maszkot. Összesen eddig 74 üzletet és vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen szabálytalanságok miatt.

Az üzletekben, vendéglátóhelyeken, szolgáltatási helyeken és szállodákban ugyancsak a szabályok be nem tartása miatt 477 rendőri intézkedésre volt szükség a jogszabály hatályba lépése óta, ebből 120 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos sértette meg az előírásokat.

A kijárási tilalmat kedden 289-en szegték meg, további két embert azért büntettek meg, mert nem a lakóhelyétől 500 méteres körzetben sétáltatott kutyát, további 4 ember pedig más közterületi magatartási szabályt nem tartott be. A kijárási korlátozások november 4-től, a kijárási tilalom november 11-től lépett hatályba. November 4-től a rendőröknek 6 244 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 51 intézkedésre volt szükség. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 6395 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az elmúlt napon 16 703 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket, kedden 7307 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 41 558-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3741-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a polgárőrök is részt vesznek a járvány elleni védekezésben, például a kormányhivatalok felkérése alapján segítséget nyújtanak a tesztelésben résztvevők szállításában és széles körű karitatív feladatokat is ellátnak, segítik például az időseket.

Korábban írtuk