Hirdetés

Kiss Róbert alezredes hozzátette: 121 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet, közülük 33-an figyelmeztetést kaptak, 58-cal szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 30-at pedig feljelentettek a rendőrök. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 10, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 19 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 20 341 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szórakozóhelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 704 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 198 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Hétfőn egy üzlet ideiglenes bezárásról döntöttek a rendőrök:. Somogy megyében egy tűz- és munkavédelmi üzlet ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy sem a tulajdonos, sem az alkalmazott nem viseli a maszkot. A jogszabály hatályba lépése óta 115 üzlet ideiglenes bezárásról döntöttek a rendőrök.

Kiss Róbert elmondta: hétfőn 254 ember ellen intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt. A kijárási korlátozás november 4-én lépett hatályba, ezt november 11-én a kijárási tilalom váltotta fel; november 4-étől a rendőröknek 27 052 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Hétfőn a Magyarország területén való átutazás szabályainak megsértése miatt 63-szor intézkedtek. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 10 005-ször intézkedtek a rendőrök e szabályok megsértői ellen.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy hétfőn 3056 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 18 523-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1708-an regisztráltak az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 9761 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél hétfőn.

Az alezredes kérdésre válaszolva közölte: a járványügyi készültség idején elrendelt kötelező maszkhasználat bevezetése óta csaknem négy hónap telt el, így a maszkviselési kötelezettség a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben a lakosság mindennapjainak a részévé vált. Nincs ez másként a veszélyhelyzetben elrendelt védelmi intézkedésekkel sem – jegyezte meg. Hozzátette: azt tapasztalják, a lakosság megértette az operatív törzs törekvését, „hogy a maszkviselés a magunk illetve a mások élete, testi épsége, egészségvédelme érdekében rendkívül fontos”.

Az állampolgári jogkövetés határozottan javul, és ez megmutatkozik a rendőri intézkedések adataiban is – mondta Kiss Róbert.

Korábban írtuk