Csak azokat az embereket engedjük be az ország területére, csak azokat engedjük át az ország területén, akik átesnek egy ellenőrzésen

Csak azokat az embereket engedjük be az ország területére, csak azokat engedjük át az ország területén, akik átesnek egy ellenőrzésen.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Mittwoch, 18. März 2020
Hirdetés

Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák – hangsúlyozta. Ismertette: a koronavírus elleni rendkívüli intézkedések továbbra is érvényben vannak, az ország területére csak azokat engedik be, illetve azokat engedik át az ország területén, akik ellenőrzésen esnek át. Az átutazó forgalom szempontjából pedig csak azok léphetnek be, akiknek az országon át történő akadálytalan áthaladása biztosított.

Ismertette: március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, és 5094 olyan ellenőrzést végeztek, amelynek során a hatósági házi karantén szabályainak megtartását vizsgálták. Ellenőrizték a kereskedelmi intézmények nyitva tartását korlátozó intézkedések betartását is, az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van, de hét személlyel szemben már 350 ezer forint értékben szabtak ki bírságot a szabályok megszegése miatt.

Beszámolt arról is, hogy a határon igyekeznek humanitárius módon eljárni, ugyanakkor a román és bolgár állampolgároknak biztosított áthaladási lehetőség azzal a káros következménnyel járt, hogy minden olyan román és bolgár állampolgár, aki gyorsan haza szeretett volna jutni, az Hegyeshalomhoz ment és 29 kilométeres kocsisor torlódott fel az osztrák oldalon.

Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk feléjük, önmagában a hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését

Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk feléjük, önmagában a hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Mittwoch, 18. März 2020

Folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, ennek következtében meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat. Hozzátette: ennek többek közt a teherforgalom biztosítása érdekében is szükség volt, hogy Magyarországon is biztosított legyen a lakosság ellátása. Jelenleg Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. Az országon belül a teherforgalom zavartalan – tette hozzá. Hangsúlyozta: az akadálytalan teherforgalom az egyik záloga a lakosság ellátásához. Hangsúlyozta: az áruellátás folyamatos, a belföldi közlekedést nem korlátozzák semmilyen formában, másrészt a külföldről érkező teherforgalom is zavartalan.

Lakatos Tibor megköszönte a határátkelőkön és az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, továbbá köszönetet mondott a kereskedelmi egységekben dolgozókét, akik a lakosság ellátását kitartó lelkesedéssel látják el. Eddig minden egyes élelmiszer-szállítmány el tudott jutni a magyarországi telephelyre, még ha kis várakozás árán is.

Elmondta: folyamatosan monitorozzák azt is, hogy a vírus helyzetét kihasználva kik azok, aki meg akarják károsítani a magyar embereket. Meg kívánják gátolni, hogy valaki hasznot húzzon ebből a rendkívüli helyzetből.

Folytatják a kereskedelmi egységek ellenőrzését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segít ebben.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket tartanak, továbbá azt is vizsgálják, hogy a kereskedők által kínált termékek alkalmasak-e arra, amire eladják a vevőknek, azt meg kívánják gátolni, hogy bárki hasznot húzzon az állampolgárok szorult helyzetéből.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megjegyezte: az operatív törzs nem tett javaslatot egyelőre a kormánynak a koronavírus terjedése miatt kijárási tilalomra vagy települések lezárására, de elképzelhetőnek nevezte, hogy eljön ennek az ideje. Leszögezte: nagyon alapos modellezés és számítások szükségesek egy ilyen intézkedéshez.