Hirdetés

Az üzleti utakra vonatkozó rendelkezések szerint a magyar állampolgárokra hazatéréskor az általános beutazási karanténkötelezettség vonatkozik, azaz automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek. Kivétel ez alól, ha a kiutazás célországa az Európai Unió tagállama vagy tagjelöltje, az Európai Gazdasági Térség tagállama vagy azonos jogállású ország, illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország.

Az Európai Gazdasági Térség tagjai az Európai Unió tagállamai mellett az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai közül Izland, Norvégia és Liechtenstein.

A mentesség a kiegészítés szerint vonatkozik továbbá az Egyesült Államokra, Bahreinre, az Egyesült Arab Emírségekre, az Indiai Köztársaságra, az Indonéz Köztársaságra, Izraelre, Japánra, a Kínai Népköztársaságra, a Koreai Köztársaságra, az Oroszországi Föderációra, Szingapúrra, Törökországra és Ukrajnára, amennyiben a belépő magyar állampolgár az utazás üzleti célját tudja igazolni.

A külügyminiszter rendelete hétfőn este lépett hatályba – közölte Kiss Róbert.

Korábban írtuk

Ismertette: a rendőrök az elmúlt 24 órában 100 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, ezzel együtt 27 334-re emelkedett a hasonló intézkedések száma. Hetvenketten a tízezernél népesebb települések közterületein elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget, nyolc embert figyelmeztettek, 30-ra helyszíni bírságot róttak ki, 34-et feljelentettek.

Szintén a maszkviselési szabályok megszegése miatt a tömegközlekedési eszközön, illetve a megállókban öt, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 23 emberrel szemben intézkedtek.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt eddig 842 rendőri intézkedés történt, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét, az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megsértése és a vendéglátóhelyeken tartózkodás tilalma miatt 628 esetben léptek fel a rendőrök.

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt hétfőn 348 emberrel szemben intézkedtek, hárman a kutyasétáltatás 500 méteres körzetét lépték túl, 16-an a közterületi csoportosulás tilalmát nem tartották be. Ezzel 44 840-re emelkedett a kijárási tilalmat ellenőrző intézkedéseknek a száma.

Az alezredes elmondta: hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei egy belvárosi étteremben tartott magánrendezvényen 21 embert ellenőriztek. A rendezvényen az alkalmazottak és a résztvevők sem viseltek maszkot, a résztvevőkkel szemben helyszíni bírságot és szabálysértési feljelentést tettek, az esemény szervezőjével szemben szabálysértési eljárást indítottak, az üzlet felelősségét közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Közölte: a korridorokon az elmúlt napon 73 esetben intézkedtek, így 12 770-re nőtt a Magyarországon az átutazási szabályokat megszegőkkel szembeni intézkedések száma.

Kiss Róbert beszámolt arról, hogy a rendőrök hétfőn 12 432 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket; az elmúlt 24 órában 6473 hatósági házi karantént rendeltek el, így most 35 023-an vannak karanténban. Az ellenőrzésüket szolgáló mobiltelefonos alkalmazást 3492-en használják.