Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. április 23.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. április 23.)

Posted by Magyarország Kormánya on Friday, April 23, 2021
Hirdetés

Kiss Róbert hozzátette, hogy erről a belügyminiszter pénteken közigazgatási határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben.

A teraszok és kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai viszont az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani – ismertette.

Hangsúlyozta: hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek esti zárása után mindenkinek vissza kell érnie a kijárási tilalom kezdetéig a lakóhelyre, tartózkodási helyre, szálláshelyre – mondta.

Korábban írtuk

Kiss Róbert közölte: csütörtökön 681 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt: közterületen 666, tömegközlekedési eszközökön és megállókban 14, bevásárlóközpontban pedig egy ember nem hordta vagy nem megfelelően viselte a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1046 rendőri intézkedés történt. Ebből 316 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 730-szor pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Csütörtökön sem vendéglátóhelyet, sem más üzletet nem kellett bezáratnia a rendőrségnek a szabályok be nem tartása miatt – ismertette. A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait be nem tartók ellen 246 esetben intézkedtek csütörtökön, így már 65 239-re emelkedett az ilyen rendőri fellépések száma.

Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 60 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 15 873-szor intézkedtek.

Kiss Róbert ismertette: 42 182-en vannak hatósági házi karanténban, csütörtökön 4428 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2789-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.