Hirdetés

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány leküzdése érdekében folyamatosan elemezték a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A többi között összegezték a kontaktkutatásokat, nyilvántartották a házi karanténra kötelezetteket, a fertőzött egészségügyi dolgozók és honvédelmi alkalmazottak, a rendelkezésre álló lélegeztető gépek számát, a védőeszközök mennyiségét.

Az ügyeleti központ zöldszámán 18 765 hívást fogadtak, 64 674 lakossági e-mailre válaszoltak és több mint száz alkalommal álltak ki a sajtó elé – tette hozzá a rendőr ezredes, aki abból az alkalomból összegzett, hogy befejeződik az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóinak sora.

Emlékeztetett: a különleges jogrend bevezetésével a kormány lehetőséget adott arra, hogy koronavírus-járvánnyal kapcsolatos betegségek megelőzése, leküzdése érdekében az egészségügyi hatósági tevékenységet a rendőrség is segítse.

Korábban írtuk

A 4078 igazolt fertőzöttel kapcsolatban 3647 kontaktszemélyt kutattak fel, a legtöbb kutatást Budapesten és Pest megyében végezte a rendőrség.

Az ügyeleti központ egy felajánlásnak köszönhetően grafikus térinformatikai rendszert működtetett, amelyben több mint 60 ezer, hatósági házi karanténban lévő ember adatait és földrajzi koordinátáit rögzítették, ezekből a járvány terjedésére vonatkozó következtetéseket tudtak levonni.

Megemlítette azt is, hogy az ügyeleti központ nyilvántartást vezetett a védőeszköz-készletekről, a kórházi ágyak foglaltságáról, a lélegeztetőgépen lévő betegekről és a járvány ideje alatt az operatív törzshöz érkezett felajánlásokról. Június 16-áig 385 felajánlás érkezett, amelyek jelentős részben egyéni védőeszközök és szolgáltatások voltak. Az adományokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központba, illetve az önkéntesség akciócsoporthoz továbbították – közölte.

Lakatos Tibor azt mondta, bízik abban, hogy az ügyeleti központ munkatársainak hatékony együttműködése hozzájárult a védekezés eredményességéhez.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa elmondta: szerdától személyforgalomban korlátozás nélkül be lehet lépni Romániából Magyarországra.

Szólt arról is: elérhetővé vált az utazási korlátozások feloldásáról tájékoztató európai uniós honlap. Ott naprakész információk találhatók a korlátozások feloldásáról, és a karanténkötelezettségekről. A honlap az EU valamennyi nyelvén elérhető – tette hozzá.

Közölte: a 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek. A kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt 26 756 embert figyelmeztettek, 13 146 helyszíni bírságot szabtak ki, és 11 504 ember ellen tettek feljelentést.

Március 12-étől 648 981 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak betartását, ezek 0,44 százalékában tapasztaltak szabályszegést – mondta Kiss Róbert.

Kommunikációs akciócsoport az Operatív Törzs utolsó sajtótájékoztatója után.Egyenpólóval tisztelegve tisztifőorvos asszony előtt.

Gepostet von Farkas Örs am Mittwoch, 17. Juni 2020