Szétesett a közbiztonság, a kisebb bűncselekményeket egyre nagyobbak követték – mondta el a bicskei gépfegyveres rablás kapcsán Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke pénteken a Hír Televízió Péntek8 című műsorában.

Az ellenzéki politikus közölte, hogy a következő kormánynak az ilyen esetek megelőzése végett létre kell hoznia egy belügyminisztériumot, és találni kell hozzá belügyminisztert is, ezzel pedig helyre lehet állítani az ország megrendült bizalmát. Orbán kijelentette: ehhez nem folyamatosan, mindenhol járőröző rendőrökre van szükség, hanem olyan fellépésre, hogy attól az elkövetők azt mondják: „Magyarország kihúzva, itt nincs esélyünk.”

A pártelnök Szlovákiát hozta fel példaként, ahol 3000 új rendőrt állítottak készenlétbe. Közben nálunk a kormány „ilyen-olyan programokkal” próbál válaszolni a közbiztonság drasztikus romlására.

A gyerekektől veszik el az ételt

Orbán Viktor szerint a gyerekek tányérjából veszi ki a húst a kormány, miközben talicskával tolják ki a pénzt az offshore cégeikbe személyesen a kormánytagok és a BKV-nál is hasonlóképp hordják szét a vagyont a haverok és az üzlettársak. A Fidesz elnöke elmondta: az ország sokkal többre lenne képes, de nem szabad, hogy a düh irányítsa az embereket. „Nem az embereket kell kicserélni, nem őket kell átnevelni, nem az országot kell odébb tolni, az ország ott van, ahol. Így, ahogy vagyunk 10 millióan, mi sokkal többet is ki tudunk hozni. Baj a kormánnyal, meg a kormányt működtető MSZP-vel van, tőlük kell megszabadulni, és ha ez sikerült, akkor hirtelen kinyílnak a lehetőségek. Pénz persze nem lesz elegendő, de sok területen tudunk javítani” – fogalmazott a polgári kormány miniszterelnöke. „Nem csodát ígérünk, hanem egy új kezdetet, amely energiákat fog felszabadítani” – közölte Orbán.

Forr a düh az országban

„Nem tudom, ismernek-e élő embert” – jelentette ki a szocialista kormányról a válságkezelés kapcsán a Fidesz elnöke. Nem mehet jól az országnak, ha rosszul megy az embereknek, akiket a Gyurcsány-Bajnai vezetés lenéz és megvet – folytatta.

Orbán aláhúzta: nem „külföldi idézetekkel” kell megoldani a gazdasági válságot, hiszen forr a düh a országban. A legnagyobb ellenzéki párt ezt a dühöt alkotó energiává fogja alakítani – mondta Orbán Viktor. Azonnal érzékelhető lesz a változás Az új kormánnyal kapcsolatban a volt miniszterelnök kifejtette, hogy a fordulatra nem kell 2-3 évet várni, mert az azonnal érzékelhető lesz.

Nagy lehetőség a tranzitgazdaság, hazánkon jelentős kereskedelem mehet keresztül. Rendkívül fontos kihasználni a mezőgazdaság adta lehetőséget, hiszen enélkül nem lehetünk sikeresek – mondta Orbán. Szintén elhanyagolt terület a természeti adottságok kihasználása, fűzte hozzá, jelezve: Matolcsy György vezetésével már rég ezeken dolgoznak a szakmai munkacsoportok.

Egymillió új munkahely

A Fidesz elnöke azt ígéri, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányra kerül, 10 éven belül egymillió új munkahelyet teremt.

Nem volt másnak esélye Barrosón kívül

Az Európai Bizottság elnökének megválasztásával kapcsolatban a Fidesz EU-s képviselőinek nagyon komoly ellenérzései voltak, én kértem őket, hogy válasszák meg Barrosót. Senki másnak nem volt esélye, hogy a bizottság elnökévé váljon – indokolta döntését Orbán Viktor.

Az unió kívül marad a szlovák-magyar kérdésen

Az, hogy ő vezeti az Európai Bizottságot, „gazdasági kérdésekben jó, kisebbségiekben nem” – ismerte el a Fidesz elnöke. Az Európai Unióban úgy vélekednek: ha gondunk van a szlovákokkal, akkor azt rendezzük le – így Orbán. Hazánkban ködösítés zajlik, a szocialista kormány nem indította meg a lehetséges jogi eljárást Sólyom László ügyében; és ha ez megindul, még az sem rendezi a szlovák-magyar viszonyt.

Ugyanakkor Orbán rámutatott: a jogi megoldás nem rendezi ezt az ügyet, nekünk itt kell világossá kell tennünk hogy „velünk nem lehet mindent megtenni”. A Fidesz elnöke kifejtette: van valami természetellenes a Fico-Bajnai megállapodásban; hiszen miközben Brüsszel már a következő napon gratulált a szerencsés megállapodáshoz, a helyzet egyre rosszabb lesz. A Bajnai-Fico megállapodás kapcsán egyébként „valami titkot” sejt a háttérben a Fidesz elnöke. Már csak azért is, mert eddig az ilyen találkozókat meg szokta előzni az, hogy a magyar kisebbség vezetésével is egyeztet a miniszterelnök. Ez most nem történt meg, és senki sem támogatta a felvidékiek közül ezt a megállapodást.

Orbán a kérdés kapcsán külön is kitért arra, hogy az uniót nemzetállamok alkotják, és az emberi, kisebbségi jogok biztosításába „nem nagyon sikerül” az etnikai, őshonos kisebbségek jogait is beemelni. Ennek Orbán szerint messzemenő okai vannak, a régi uniós országoknak sincs minden rendben ebben a kérdésben a háza táján.

Új költségvetést fogadnak el, ha ez marad hatályban

2010 fontos év lesz, mert a következő kormánynak minden területen rendet kell tennie – közölte Orbán. Az épp formálódó költségvetésről pedig azt jelentette ki a Fidesz elnöke, hogy az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetése, melyet a választások után, ha még érvényben lesz, hatályon kívül fognak helyezni. „Soha egy költségvetés nem sodorta még magyar családok százezreit veszélybe” – fogalmazott. Orbán szerint az lenne a jó, ha nem fogadnák el a költségvetést sem, „már csak azért sem, mert ez a költségvetés nem marad hatályban". Megerősítette: „másikat fogunk alkotni helyette”.

Ha áprilisban lesznek a választások, a Bajnai-kormány még fél évig hatalmon lesz, ezalatt Orbán szerint bezárják majd a kórházakat és lelakatolják iskolákat.

Azokra a véleményekre, hogy a Fidesznek csak jó, ha a súlyos döntéseket meghozzák a szocialisták, a pártelnök csak annyit mondott, hogy a régi mondás szerint ő fél a görögöktől, ha azok ajándékot hoznak. A szocialisták se akarjanak jót a Fidesznek, inkább „pakoljanak össze” vagy foglalkozzanak a számlájukra írható hivatallal való visszaélésekkel – mondta Orbán Viktor.

Sok spekuláció, kevés futás

A költségvetés elfogadása utánra jósolt előrehozott választások kapcsán Orbán Lothar Matthaust idézte, aki szerint a magyarok túl sokat spekulálnak és keveset futnak. Elmondta, ő azt szeretné, hogy a Fidesz a felkészülésre összpontosítson. „Minél hamarabb, az annál jobb” – mondta az új választások időpontjáról.

A titkos terv

A sukorói kaszinó-beruházás kapcsán megjegyezte, hogy erről nem lehetett olvasni semmilyen kormányprogramban, ez egy titkos terv, de „nem érdemes ott egyetlen lapát földet sem elmozdítani”, mert az új kormány úgyis visszateszi azt. Orbán szerint meg kellene vitatni, hogy legyünk-e kaszinóország. A kemény ellenzékiségre utaló felvetésre a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a kormánynak igazában nem a Fidesszel, hanem a magyar néppel van baja, mert hátat fordítottak az orvosoknak, az ápolónőknek. Ezen fog majd változtatni az új kormány – jelentette ki végül Orbán Viktor.

(hírTV, MNO)