Elkerüli-e a pénzügyi válság Magyarországot? Mit kell tennie Magyarországnak, hogy csökkentse a válság hatását, ha érint bennünket? Többek között e kérdések kerültek terítékre azon a keddi találkozón, melyen Orbán Viktor a pénzügyi szektorból érkezett vezetőkkel folytatott megbeszélést. A Fidesz elnöke minderről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Az első kérdés kapcsán a pénzügyi vezetők elmondták, hogy a világgazdaság új korszakba lépett, amelyben véget ért a tíz éve meglévő pénz- és hitelbőség. A várható hatásokról a Fidesz elnöke kifejtette: az EU szerepe növekedni fog, azonban a magasabb infláció is jellemző lesz.

Ebben az új helyzetben Magyarország úgy viselkedik, mint akinek be van kötve a szeme – fogalmazott Orbán a tanácskozáson. A gazdasági vezetők egyértelművé tették, hogy a nemzetközi pénzügyi válság következménye a hitelek megdrágulása lesz.

Mivel a magyar bankrendszer 80 százaléka külföldi kézben van, a krízis nem áll meg a határainknál. A válság negatív hatásai hazánkban úgy fognak érvényesülni, hogy csökken az export, ennek következtében nő a munkanélküliség. A válságra adott első válaszlépés hazánk gazdasági hitelességének visszaállítása kell, hogy legyen – húzta alá Orbán Viktor. A politikus leszögezte: a költségvetési kiadásokat kordában kell tartani, illetve támogatja a költségvetési plafon bevezetését. Orbán nagy hangsúlyt helyezne arra, hogy csökkentsék a vállalkozások terheit, így azok több új munkahelyet tudnának létrehozni. Véleménye szerint a nemzetközi hitelválság a kis- és középvállalkozásokat fogja a leginkább érinteni, mivel kevesebb és drágább hitelhez férhetnek majd csak hozzá.

A polgári kormány miniszterelnöke rámutatott arra, hogy a magyar pénzügyi rendszer eddig jól vizsgázott, és bízik benne, hogy továbbra is bírni fogja a ránehezedő nyomást. Végezetül a politikus kifejtette: minél nagyobb adócsökkentésre van szükség, ami tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt, és a jelenlegi gazdasági növekedés kétszeresét biztosítja.

Nem tudja követni a szabad demokraták útjait, válaszolt az SZDSZ-szel kapcsolatos kérdésekre Orbán, kifejtve: nem egyértelmű számára, puszta színjáték-e, amit a liberálisok az elmúlt két hónapban tettek. Úgy néz ki, hogy a szakértői kormánytól megint a koalíció felé mennek a liberálisok, akik a hátsó kapun visszamennek a koalícióba – fogalmazott.

Újságírói kérdésre Orbán elmondta, hogy helytelen dolog a titkosszolgálatok megjelenése a politikában, és leszögezte, hogy minden esetet ki kell vizsgálni, ami politikusokat érint.

(MNO)