„Ha egy tanácskozás első öt hozzászólója azzal kezdi mondandóját, hogy megpróbálja megérteni, hogy miért van itt, hogy mi az értelme a tanácskozásnak, és megpróbálja megválaszolni a kérdést, hogy miért jöttünk itt össze, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az a tanácskozás előkészítetlen, ötletszerű és átgondolatlan. Mindaz, ami elmúlt percekben történt pontosan visszaigazolja köztársasági elnök urunk szavait” – kezdte beszédét Orbán Viktor a Nemzeti csúcs ötödik hozzászólójaként.

Mint mondta, a valódi ok, amely a válság mögött meghúzódik az emberi gyarlóság: pénzéhség, kapzsiság, mértéktelenség és nyerészkedés. Milliárdos vállalatoknak és bankvezetőknek csak az járt a fejükben, hogyan és miképpen lehetne újra és újra, egyre több és több pénzt szerezniük. „Loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak meg és eltitkolták a valóságot” – mutatott rá a Fidesz elnöke.

Az a válság, amelytől a világ szenved mélyebben érinti Magyarországot sok más országnál, mivel egy legyengített ország. Az elmúlt években hazánkat tönkretették, nyakig eladósították, sereghajtóvá tették, megbecsülésünket elvesztettük, lesajnált országgá lettünk, amelyről nem azok az emberek tehetnek, akik becsülettel végzik a dolgukat, nevelik a gyermekeiket, és akik a munkájukkal a hátukon viszik az országot.

„Magyarországot a politikai vezetők tették tönkre, ők sodorták bajba. Elsősorban is a kormányzásért felelős és sikertelen szocialisták. A felelőtlen politika vezette ide Magyarországot” – szögezte le Orbán Viktor.

„Miért ültünk ma össze? Beszéljünk egyenesen. Nem a világválság miatt vagyunk itt. Nem a magyar gazdasági helyzet miatt vagyunk itt, hiszen más országok nem hívtak össze ilyen furcsa gyülekezetet, mint amilyen a mienk. Helyette felelősen és gyorsan fontos döntéseket hoztak. Lássuk be, azért vagyunk itt, mert a magyar kisebbségi kormány tehetetlen a válsággal szemben, és maga ez a találkozó ennek a ténynek a bizonyítéka” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Mit várhatunk egy ilyen se füle, se farka tanácskozáson? – tette fel a kérdést a Fidesz elnöke. Mint mondta, talán két dologról lehet beszélni: arról, hogy mit kell tenni, és hogy mi az, amit nem szabad tenni. A teendők között elsőként a felelőtlen kisebbségi politika legyőzését említette. „Változásra, új politikára van szüksége Magyarországnak. A válságot ugyanis nem a kormány, nem az elit, és nem az efféle találkozók győzik majd le. Ezt a válságot legyőzni egyedül Magyarország polgári lesznek képesek” – mutatott rá a Fidesz elnöke, hozzáfűzve, hogy mindehhez egy új növekedési programot kell meghirdetni.

A „Mit nem szabad tennie a kormánynak ma Magyarországon?” kérdésre a Fidesz elnöke elmondta azt a meggyőződését, mely szerint nem szabad a válság terheit az emberekre, a családokra és a vállalkozásokra hárítani. Nem szabad felborítani a családok szociális egyensúlyát, fenn kell tartani a létbiztonság, az egészséges élet és a tanulás lehetőségét. Nem szabad elvenni az emberek maradék kedvét és hitét elvenni abban a meggyőződésben, hogy képesek kihúzni a bajból Magyarországot. Nem szabad szembe menni Európával, az európai megoldásokkal, ahol a megszorítás helyett pénzt pumpálnak a gazdaságba, élénkíteni akarnak és adót csökkentenek.

„Magyarországon valami egészen más készül. Ami itt most kibontakozó félben van, az egy megszorító csomag. Annak a politikának a folytatása, ami idejuttatott bennünket. Mondjuk ki egyenesen: a miniszterelnök azért hízeleg, azért lett hirtelen kezes bárány a fasisztázó, vádaskodó, gyűlölködő és acsarkodó vezetőből, hogy lenyelesse Magyarországgal azt a békát, amit megszorításnak neveznek. Az elmúlt hat évben megtanulhattuk, hogy a nadrágszíjj-húzás, a megszorítás a szocialisták afféle csodapirulája, amit a zugboltocskákban lehet vásárolni, és egyformán jó a súlyfelesleg leadására és a hajhullás megállítására” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

A kérdés az, hogy mi ellen kell összefognunk – mutatott rá Orbán Viktor. Mint mondta, összefogni a kormány által tervezett megszorító csomag ellen kell. Helyette egy másik útra kell lépni, amely a növekedés útja, és ezt a növekedési programot közösen kell meghirdetni. Ennek középpontjában az adócsökkentés áll majd, ami önmagában nem elegendő, s politikai változás is kell kísérje.

A Fidesz elnöke rámutatott: évente négyszázmilliárd forintjába kerül az országnak a kormányzás azért, mert eljátszották a hitelüket, vele együtt Magyarország hitelét, és emiatt hazánknak ennyivel magasabb kamatért adnak kölcsönöket arra, hogy fedezzük az ország gazdaságát. Vezetési válságnak nevezik azt, hogy a kormány minden héten meghirdet újabb és újabb programot, de egyetlen egyet sem volt képes végig vinni. „Ezért nagy tisztelettel arra kérjük a magyar szocialistákat, hogy oldják meg végre az ország vezetési válságát, és takarítsanak meg évi 400 milliárd forintot Magyarország polgárainak” – mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke az adócsökkentés mellett fontosnak tartja a bürokrácia visszaszorítását is, amellyel – külföldi elemzők szerint – három év alatt 7 százalékos növekedést lehetne elérni, azaz évi 200 milliárd forintot. Az Európai Unióból érkező pénzeket is át kell csoportosítani, hiszen uniós források 3 és fél százaléka jut csak el a kis- és középvállalkozókhoz. Ehelyett a 30 százalékot kellene megcélozni azért, hogy a vállalkozások termelése előre mozduljon.

„Adó- és járulékreform kell, foglalkoztatási reform kell, fejlesztéspolitikai reform kell, politikai és kormányzati reform kell, és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ezekben a reformkérdésekben, és csak ezekben a reformkérdésekben hajlandó együttműködni és hajlandó összefogni” – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

„Nem azért jöttünk el, én személy szerint nem azért jöttem ide, hogy egy kifáradt, kiégett és az emberek újabb kizsebelésére készülő hatalmi elitnek nyújtsak segítséget. Mi a Fideszből azért jöttünk el ide, hogy az országnak nyújtsunk segítséget, és erre minden alkalmat meg is fogunk ragadni. Azért jöttünk el, hogy figyelmeztessük Magyarország polgárait: még a mai pénzügyi válságnál is nagyobb veszély leselkedik ránk, ami nem más, mint a kormány rossz válasza a pénzügyi válságra. Van más választás, van más lehetőség, van más út, van más gazdaságpolitika. Mi, akik a Fideszből jöttünk ide hiszünk abban, hogy Magyarország többre képes, és biztos vagyunk abban, hogy ezt be is fogja bizonyítani” – zárta beszédét Orbán Viktor.

(orbanviktor.hu)