Az évadzárón Orbán Viktor azt mondta: ha most vasárnap tartanák az előrehozott választásokat, már július 1-től el lehetne kezdeni az adócsökkentést, a korrupciógyanús ügyek kivizsgálását és az állami nagyberuházások felülvizsgálatát. Az új egyezség politikája csak választások útján léphet érvénybe; minél hamarabb lesznek a választások, annál hamarabb kezdhetik meg a program megvalósítását.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi helyzet lényege, hogy nincs idő. A világ egy új globális gazdasági átalakulás küszöbén áll. A nyakunkba szakadó gyors átalakulást az energia, az üzemanyagok és az élelmiszerek gyors árrobbanása jelzi, és nem reménykedhetünk, hogy visszaáll a régi rend.

Az egykori miniszterelnök úgy véli, a kérdés az: elsodorják-e a magyar gazdaságot a változás hullámai, vagy képesek leszünk átvészelni őket, sőt, egyiket másikat meglovagolni?

Orbán Viktor kitért arra is, hogy csak társadalmi összefogással építhető újjá az ország gazdasága – ehhez szükség van új gazdasági egyezségre. Ezentúl nem hitelből, hanem munkából kell finanszírozni a növekedést. Növekedésből lesz munka, nyugdíj, forrás a családok támogatására és az állami beruházásokra. Ez az új egyezség gazdasági programjának kulcsa – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök aláhúzta: a következő kormánynak nem az a dolga, hogy kormányozza az embereket, hanem, hogy az emberekkel kormányozzon. Mint mondta: „egyszer mi már emelkedő pályára állítottuk az egész Kárpát-medencei magyarságot, tudjuk, hogyan kell, és készen állunk rá, hogy újra véghez vigyük”.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a rendezvényen úgy fogalmazott: az elmúlt évad jellegzetessége az volt, hogy a legfontosabb kérdéseket nem az országgyűlési képviselők, hanem a választópolgárok döntötték el. Ez a félév arról szólt, hogy az egészségügy privatizációjának réme egyelőre elmúlt, a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj réme elmúlt.

Hozzátette: az adatok világosan mutatják, hogy Magyarország nem kifelé tart a válságból. A kiutat csak egy legitimációval rendelkező többségi kormány teremtheti meg.

(inforadio.hu)