A kormányfő tárgyalt Nikola Spiric bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel, s a közösen tartott sajtótájékoztatón a térségre utalva így fogalmazott: az EU-nak van itt egy el nem végzett munkája. Kialakult ugyanis egy „enklávé”, amely még nem tagja az uniónak.

Álláspontja szerint ezért most nem az a feladat, hogy az EU határait keletebbre tolják – az már megtörtént -, hanem az, hogy azt a térséget, amelyet EU- és NATO-tagállamok vesznek körbe, be tudják fogadni az Európai Unióba, és ezáltal hozzájáruljanak e térség jólétéhez és stabilitásához. Reményét fejezte ki, hogy Horvátországgal kapcsolatban a politikai döntés hamarosan megszületik, Szerbia minél hamarabb világos menetrendet kap, s hogy Bosznia-Hercegovina számára is világos lesz a jövőkép.

Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte: nemcsak arról van szó, hogy Bosznia-Hercegovinának szüksége van az EU-tagságra, hanem fordítva, az uniónak is szüksége van Bosznia-Hercegovinára. Az EU-nak szüksége van a Nyugat-Balkánra, nem lehet hagyni ugyanis, hogy azok az energiák, gazdasági lehetőségek, amelyekkel a térség rendelkezik, kihasználatlanul maradjanak Európa számára – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Magyarország miniszterelnökeként és az Európai Unió tanácsának soros elnökeként is támogatja, és a jövőben is támogatni fogja Bosznia-Hercegovina esetében az európai uniós forgatókönyv kidolgozását és az ország EU-tagságát.

Bosznia-Hercegovina stabilitása egyenlő a Nyugat-Balkán stabilitásával – hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta, a magyarok felfogása szerint „Bosznia-Hercegovina képes megállni a saját lábán, képes a saját sorsát politikailag is menedzselni, képes létrehozni erős nemzetgazdaságot, és képes arra, hogy kitárgyalja az Európai Unióval az európai perspektívát is”.

A sajtókonferencián Nikola Spiric egyebek között hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy a két ország között kifejezetten jó, baráti a viszony, és nincs akadálya a kapcsolat további fejlődésének. Mint fogalmazott, Magyarországot mint tiszteletbeli szomszédot kezelik.

A bosznia-hercegovinai miniszterelnök szólt arról is, hogy a találkozón köszönetét fejezte ki azért a támogatásért és segítségért, amelyet Magyarország nyújtott Bosznia-Hercegovinának a Jugoszlávia szétesése utáni háborúban és a háborús időszakot követően, például a köztisztviselők és a hivatásos haderő képzésében.

Kitért arra is, hogy a megbeszélésen több kétoldalú államközi egyezmény aláírása is szóba került a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok gyorsítása, egyszerűsítése érdekében. Példaként említette a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a mezőgazdasági együttműködésről szóló egyezményt.

Orbán Viktor megbeszélést folytatott Nermin Niksiccsel, a Bosnyák-Horvát Föderáció, valamint Aleksandar Dzombiccsal, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével is. Bosznia-Hercegovinát a föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság alkotja.

A tárgyalások után Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor a magyar gazdaság javuló teljesítményével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „Közép-Európában fontos erővé fogunk válni”, ezért Magyarország érdekelt abban, hogy a gazdasági kapcsolatokat intenzívebbekké tegye, továbbá abban, hogy magyar befektetők legyenek jelen Boszniában.

Nermin Niksic a látogatást reménytelinek nevezte abból a szempontból, hogy segíthet az integrációs folyamat felgyorsításában. Elmondta azt is, hogy támogatják a magyar befektetők jelenlétét a föderáció területén – tájékoztatott Szijjártó Péter.

A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével folytatott tárgyalásról a szóvivő közölte: Aleksandar Dzombic ugyancsak kiemelte a gazdasági együttműködés, valamint az európai integráció fontosságát. Utóbbival összefüggésben nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Orbán Viktor a magyar európai uniós elnökség végén a nyugat-balkáni térségbe látogat.

A Szarajevó melletti Butmir táborban szolgáló magyar katonákkal is találkozott Orbán Viktor miniszterelnök, ezt megelőzően pedig a háromtagú államelnökség tagjaival.

A kormányfő a katonák előtt nyomatékosította: nagyon fontos helyen teljesítenek szolgálatot, hiszen Bosznia-Hercegovina stabilitása egyenlő a Nyugat-Balkán stabilitásával, azaz ha Bosznia-Hercegovinában nincs rend, béke, az egész Nyugat-Balkán fenekestül felfordul, ami Magyarországra is kihatna.

A kontingens meglátogatása előtt a miniszterelnök Bernhard Bair osztrák vezérőrnaggyal, az európai békefenntartó erő, az EUFOR parancsnokával tárgyalt a bázison. Erről a tárgyalásról beszámolva Orbán Viktor kijelentette: csak jót hallott a vezérőrnagytól a kontingens tevékenységéről.

Butmir táborban a több mint 150 magyar katona fő feladatai közé tartozik a hozzájárulás az ország biztonságának fenntartásához, valamint a bosznia-hercegovinai haderő fejlesztéséhez.

(MTI)