Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció
Hirdetés

Orbán Balázs erről annak kapcsán beszélt, hogy kedden az ellenzék a parlamentben megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetését, ugyanakkor a járványügyi készültségi helyzet fenntartását nem támogatta.

A kormánypárti politikus közölte: a két döntés szorosan összekapcsolódik egymással, a baloldal így ismét cserbenhagyta a védekezést azzal, hogy nem támogatta annak jogi alapját.

A járvány elleni védekezés első szakaszát sikerrel lezárták, de fel kell készülni a fertőzés második és harmadik hullámára is – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Az államtitkár úgy vélte, hogy a járvány elleni védekezéshez nem pártpolitikai csatározásokra van szükség, hanem nemzeti összefogásra. Szavai szerint a baloldal „nemszavazatokkal vagy álhírek terjesztésével, kamuvideóval járult hozzá a védekezéshez”.

Arról, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, Orbán Balázs kiemelte: a járvány elleni védekezés nem politikai, hanem szakmai kérdés.

A veszélyhelyzet idején lejárt személyi okmányokról elmondta, hogy az átmeneti törvény alapján azok a különleges jogrend megszűnésétől számított 180 napig érvényesek.

A gazdaságra térve az államtitkár közölte: a vállalkozások körében népszerűek a kormány gazdaságvédelmi intézkedési által biztosított bértámogatási és beruházás-támogatási programok, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások „bíznak a jövőben”.

Orbán Balázs megjegyezte, hogy emelkedik az álláskeresési járadékért folyamodók száma, azonban az év végére 5,6 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak, ami magasabb, mint a járvány előtti, de alacsonyabb, az európai uniós országokénál. Emlékeztetett: a kormány vállalta, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a válság elpusztított.