Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Balázs moderátor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Phillip Blond filozófus, a ResPublica think-tank igazgatója, Frank Füredi, a University of Kent szociológus emeritus professzora, akadémikusa, Dan Schneider, az American Conservative Union ügyvezető igazgatója és Michael A. Blume érsek, apostoli nuncius a Család és demográfia az ideológiai harcok szorításában című panelbeszélgetésen 2021. szeptember 24-én

Orbán Balázs a Család és demográfia az ideológiai harcok szorításában című panelbeszélgetésen közölte: kutatások szerint azok is elismerik e két fogalom fontosságát, akik nem támogatják a jelenlegi jobboldali kormányt. A nyugati társadalmakban – folytatta – ez túlpolitizált kérdés lett, a baloldal kilépett ebből a konszenzusból és nyíltan ellenzi ezeket az egyébként természetes elképzeléseket.

Hirdetés

Phillip Blond filozófus, a ResPublica think-tank igazgatója úgy fogalmazott, hogy a baloldal egy „extrém liberális projekt”; ez az individualizmus egyik különleges formája, amit semmi nem korlátoz. Ebben a „projektben” mindenféle hierarchia illegális és illegitim, forrása pedig az az akarat, amely dönthet például úgy, hogy az egyik nap férfi, a másik nap pedig nő lesz valaki – állította. Megjegyezte: a korlátlan akarat ilyen „szélsőséges és szörnyű” formája lényegében a gyermekek korlátozását és az anyaság megtagadását is jelentheti.

Frank Füredi, a University of Kent szociológus emeritus professzora, akadémikus nem értett egyet a „baloldali projekt” előtte említett gondolatával, de megerősítette, hogy ennek az ideológiának a képviselői szerint a család „egy sötét, félelmetes, rossz hely”. A „mi oldalunkon” rá kell világítani arra, hogy milyen pozitív, átalakító erővel bír a család, ami erőt ad az egyén és az emberiség kiteljesedéshez, felvirágzásához – mondta.

Dan Schneider, az American Conservative Union ügyvezető igazgatójának úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokban lévő „balosok” utópistákká váltak, akik azt hiszik, rövid idő alatt el lehet érni a tökéletes világ állapotát. A baloldal most a saját tökéletességét szeretné elérni, amelyben az egyén autonómiája nem szenvedhet korlátokat, ezt pedig másokra is rá akarják erőltetni – mondta.

Michael A. Blume érsek, apostoli nuncius hozzászólásában kiemelte, hogy az egyre gyakrabban tapasztalt emberi gyökértelenséget a kommunikáció és a média is erősíti.

Orbán Balázs kijelentette: a nyugati ideológiák szerint a túlnépesedésre és a saját gyermek problémájára a migráció a megoldás. Ez nagyon egyszerű válasz, de lehet-e egy társadalom stabil, ha a nyitott határok és a migráció mellett elkötelezett? – tette fel a kérdést.

Dan Schneider azt mondta, a nyitott határok inkább lerombolják az adott állam szövetét, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államokról vagy éppen Magyarországról van szó.

Frank Füredi közölte: a probléma ott kezdődik, amikor a társadalom előtt álló demográfiai kihívás megoldásának a migrációt tekintik. Olyan helyzet alakul ki, amelyben a migránsok egy nagyon jól látható alsó osztályt hoznak létre, ez és az egyes országokban tapasztalható multikulturalizmus pedig egy új politikai blokkot generál, amely aláássa a társadalom alapjainak lényegét – mondta.

Phillip Blond kifejtette, hogy „a baloldal csak azért képes nyerni, mert éket tud verni a konzervatív projektbe”.

Korábban írtuk