Magyarország jelenleg a közepesen fejlett és fejlett országok között van valahol, és a szakirodalom szerint létezik olyan csapdahelyzet, amikor egy ország nem tud ennél feljebb törni; a kormány ezt szeretné elkerülni – közölte tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Orbán Balázs. Szerinte az elmúlt száz év adatai alapján most vagyunk legközelebb a nyugat-európai fejlettségi szinthez.

Hirdetés

Mint mondta, 2010-ben 66 százalékon álltunk, ez most 76-77 százalék, mögöttünk van például Szlovákia, és Lengyelországgal is fej-fej mellett haladunk. Úgy néz ki, Közép-Európa jön föl – fogalmazott.

Víziók, tervek nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, de vannak napi szintű kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni

– közölte Orbán Balázs. Mint említette, fel kell készülni nagyon nehéz helyzetekre is, hiszen a szomszédban háború zajlik. Példaként említette a rezsicsökkentés védelmét és az elfogadott költségvetést, amelynek keretében, mint fogalmazott, a nagy célok elérése biztosított.

Arra a felvetésre, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált: 

Korábban írtuk

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban is adott egy feladatszabást a kormány tagjainak, és egy kérést fogalmazott meg a jegybankelnök felé, hogy az inflációt ez év végéig újra egy számjegyűvé kell tenni.

Szerinte ezért korlátozták például egyes termékek árát. Orbán Balázs kijelentette: ha az emberek látják, hogy egyes termékeket ársapka véd, ez egy olyan biztonságot ad, amit ő nem szívesen cserélne el.

Matolcsy György felvetéseivel kapcsolatban úgy reagált: nyitottak a javaslatokra, és megértik, hogy az infláció miatt frusztráltan nyilatkozik a jegybank, mert az infláció kezelése elsődlegesen az MNB feladata – ezért hatalmas nyomás van rajta.

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.