Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) azt kérdezte: miután Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője lemondott, mi a kormány álláspontja a szélenergia engedélyezésével kapcsolatban. „Most akkor a kormányon belül honnan fúj a szél?” – tette fel e kérdést. Rámutatott: az ország energiaigényének akár 10 százalékát is ki lehetne váltani a szélenergiával, amelyet azonban a kormány lényegében betiltott 2016-ban.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt válaszolta: „a szél Lantos Csaba felől fúj”, vagyis a képviselőnek lehetősége lesz ebben a témában megkérdezni az új energiaügyi tárca várományosát.

Azzal vádolta az LMP-t, hogy bár zöld pártként definiálja magát, csak a szélenergiáról beszél. Ez így ipari lobbi és nem zöldpolitika – hangsúlyozta.

Az LMP képviselője ezt visszautasította, szerinte az LMP igenis sokat beszél a napelemekről is, például arról, hogy ezt az ágazatot büntetőadóval sújtotta a kormány.

Korábban írtuk

Orbán Balázs viszonválaszában kiemelte: nem igaz, hogy a kormány ellehetetlenítette volna az ágazatot, hiszen 2014 óta 0,2-ről 11 százalékra emelkedett az energiamixben a napenergia aránya.

Úgy vélte: az első és legfontosabb a napenergia, aztán a geotermikus energiaforrások, és utána lehet beszélgetni a szélenergia kiterjesztéséről. Hozzátette: a szélerőmű parkok olyan környezeti terhelést okoznak, amivel érdemes csínján bánni.