Mellár Tamás (Párbeszéd) azt mondta, pár napja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozta, hogy a bruttó átlagkereset 546 ezer forint, de ez nem fedi a valóságot, ha ezer embert véletlenszerűen megkérdeznének a keresetükről, még százan sem mondanák, hogy ennyit keresnek. A KSH mérései módszeresen felülbecsülik ezt az értéket – tette hozzá.

Hirdetés

Szerinte a kormányoldalnak ilyen hatalmas, történelmi győzelem után ideje lenne rendbe tennie a KSH-t, hogy olyan adatokat produkáljon, amelyek köszönőviszonyban vannak a valósággal. A gazdasági válság képében kopogtat a valóság az ajtón, ezért nem ártana megismerkedni a valóságos tényekkel és nem olyan adatokra támaszkodni, amelyek jók a választási kampányban, de arra nem alkalmasak, hogy felelősségteljes döntéseket hozzanak ezek alapján – fogalmazott.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára erre azt mondta, hogy felszólalásában a képviselő a korábbi munkahelyét szólja le. Nem újak a módszertanok, ráadásul ezek nemcsak magyar, hanem európai módszertanok is, az Eurostat validálja azokat – magyarázta.

Közölte, több évtizede ugyanaz a módszertan, ami segíti az összehasonlítást a baloldali és jobboldali kormányok tevékenysége között. Ha a képviselő a módszertan megváltoztatására tesz javaslatot, azzal azt akarja, hogy jobb fényben tűnjön fel a baloldali kormányzás – vélekedett.

Korábban írtuk