Orbán Viktor úgy látja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.

A kormányfő az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott budapesti állománygyűlésen arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtéséből és helyreállításából az állam mellett a polgároknak is ki kell venniük a részüket.

Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt. A kormányfő példaként említette a gondatlanul tárolt mérgező anyagokat, a folyami ártérre épített házsorokat, bevásárlóközpontokat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország az elmúlt években vészesen legyengült, a gazdaság a csőd szélére sodródott, a tisztességes munka becsülete elveszett, és gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni. Közölte, hogy mindennek véget akartak vetni, ezért látott hozzá a kormány Magyarország megújításához.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmet a magyar állam egyik legfegyelmezettebb és legjobban működő testületének nevezte, amely az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy munkája nélkülözhetetlen, sőt továbbfejlesztésre érdemes.

Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.

Mint fogalmazott, az állam mától kezdve nem moshatja a kezeit, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében a jövőben „köteles szolgálatba” állíthatók lesznek azok az emberek, akik speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, vagy fizikai erejükre, munkabírásukra szükség lehet, például árvízi védekezések idején.

(MTI)