A szaúdi tanácskozó gyűlés (súra) elnökével, Abdalláh as-Sejkkel folytatott megbeszélésen elhangzottakat a magyar miniszterelnök sajtóstábjának vezetője ismertette az MTI tudósítójával. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor a találkozón világossá tette, hogy Magyarország nagy munkában van, zajlik az ország teljes újjászervezése, átalakítása. Elmondta továbbá, hogy új alaptörvénye született az országnak, s elindult a közigazgatás, az oktatás, a nyugdíjrendszer és az egészségügy átszervezése.

Mindennek eredményeként Magyarország egy-másfél év múlva egy nagyon versenyképes ország lesz – hangsúlyozta a kormányfő, aki hétfőn érkezett egy magyar politikai-üzleti delegáció élén a közel-keleti országba.

A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője arról is beszámolt, hogy a találkozón a 150 tagú, tanácsadói joggal bíró súrának az elnöke és több tagja kifejezte reményét, miszerint Magyarország képes lesz arra, hogy véghezvigye átalakítását, és e változások hasznosak lesznek a magyar-szaúdi kapcsolatok szempontjából is. A tárgyalófelek mindemellett kiemelték a gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatok megerősítésének fontosságát.

A találkozó után a miniszterelnöki delegáció látogatást tett az Abdel-Azíz Király Tudományos és Technológiai Városban.

Orbán Viktor a nap folyamán találkozik a Szaúdi Kereskedelmi és Ipari Kamarák Tanácsának elnökével és az Öböl-menti Együttműködési Tanács főtitkárával is, este pedig megbeszélést folytat majd Najef bin Abdel-Azíz herceggel, az ország miniszterelnök-helyettesével, belügyminiszterével.

(MTI)