„A Fidesz–KDNP-szövetség a mandátumok 68 százalékát szerezte meg” – tette hozzá. Orbán szerint Magyarország a mai napon bebizonyította a demokrácia és Európa melletti kiállását.

Orbán külön köszönetét fejezte ki az elmúlt nyolc évben a Fidesz, a KDNP és a polgári körök mellett mindvégig kitartóknak, „ők vitték a zászlót és tűzték ki a csúcsra”. „Ez világsiker, magyar világsiker” – vélekedett a Vörösmarty téren szimpatizánsok ezrei előtt a polgári kormány miniszterelnöke. Úgy vélte, „a mai napon forradalom történt a szavazófülkékben”, s a mai nap „bebizonyította, hogy van értelme hinni a demokráciában”.

A Fidesz elnöke szerint „olyan nagy változást tudunk véghezvinni, amelyet csak forradalmak tudnak elindítani”. Régi tanulság – fogalmazott –, hogy rendszert váltani nem lehet, csak megdönteni, megbuktatni. A magyarok rendszert buktattak ma: a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét. Hozzátette: minden magyar büszke lehet, ahogy ő is az. „Két hete elkezdtünk egy mondatot, és ma felkiáltójelet tettünk a végére” – mondta.

Orbán úgy értékelte az eseményeket, hogy átléptük a saját árnyékunkat és „mától nemzeti együttműködési rendszer” lesz. Ebben a rendszerben az oligarchák érdeke érvényét veszti. Mától a nemzeti érdek, a magyar emberek érdeke a mérce. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ennek a nemzeti együttműködésnek teljes jogú részesei a határon túli magyarok is.

Elmondta, új szabályok lesznek, melyet a nép már régóta vár és követel. „A magánérdekeket szolgáló politika napjai leáldoztak, és nem fogjuk hagyni, hogy visszatérjen!” – hangsúlyozta Orbán. Hozzátette: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata – nekik most a romok eltakarítása, az ország újjáépítése, az itt maradt rendszer felszámolása. Beszédét úgy zárta: megértették és győzelemre vitték a magyarok történelmi álmát. „Győzedelmeskedjék a te akaratod!”

(MNO)