Európában vannak még országok, ahol nem dőlt el, hogy Nyugathoz vagy Kelethez fognak tartozni, ezek közé tartozik Magyarország is – mondta Orbán Viktor az Európai Unió és Oroszország kapcsolatáról tartott beszédében, Prágában.

Ismét jelentős különbségek vannak Nyugat és Kelet között – mondta Orbán Viktor. Mindkét oldalon létezik választott parlament, kormány és törvény által korlátozott elnök, igazi politikai verseny azonban Oroszországban nincs. A gazdaság terén Keleten csak papíron létezik átláthatóság, piac és verseny, a feltételeket mégis állami befolyás alatt álló monopolhelyzetben lévő cégek diktálják. A Fidesz elnöke azon a konferencián beszélt, amelyet Vaclav Havel, volt cseh elnök rendezett.

Vannak országok, ahol a Kelethez vagy Nyugathoz tartozás kérdése még nem dőlt el. Ide soroltam Magyarországot is, ahol a felelőtlenség, a politikai hazugság, a manipuláció, a monopóliumokra való törekvés a nyugati politikai erők fölé kerekedik, amelyek valódi versenyre, igazmondásra, valódi programokra és gazdasági versenyre próbálják építeni a kritikájukat – tette hozzá a volt miniszterelnök.

(hírTV)