Külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. plenáris ülésén csütörtökön, Budapesten.

A miniszterelnök elmondta, azt kérte, mozgósítsanak erőket, hogy ilyen programok indulhassanak. Jelezte, a kormány elvi döntéseket hozott arról, hogy szakmai segítségnyújtással, valamint részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő támogatásokkal járuljanak hozzá ezekhez a programokhoz. A magyar nyelvű, jól képzett szakmunkások mellé szükség lesz külhoni magyar nyelvű és kultúrájú, sikeres fiatal vállalkozói rétegre is – emelte ki.

Orbán Viktor kitért az egységes oktatási tér megvalósítására a Kárpát-medencében, és beszámolt a Kárpát-medencei ösztöndíjprogram elindításáról.

A kormányfő összegzése szerint az oktatás, a tudás és gazdaság összekötése Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdése, ezért helyes, hogy a határon túli politikában is az oktatás és a gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt.

MTI