A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket. Kitért arra, hogy a vállalkozói világ még nem viszonozta adócsökkentést, az áfa-fizetés területén továbbra is sok a visszaélés, ezért az adóhatóságnak jobb teljesítményt kell nyújtania. Beszámolt arról is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok érdekében, míg a devizahitelesek ügyében a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülésen születhetnek újabb javaslatok.

A kormányfő az általa kezdeményezett megbeszélés után újságíróknak kifejtette: az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós államok Magyarország és Svédország kivételével továbbra is növelik az adósságukat.

Magyarország viszont a kormány által egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra, ezért „a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi magyarok fogjuk legyőzni a válságot” – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve: ehhez az kell, hogy a kabinet megakadályozza az államadósság újratermelődését és még az ősszel meghozza az ehhez, az ország megújításához szükséges döntéseket, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényről vagy az új oktatási jogszabályok elfogadásáról. Újból arra arra hívta fel a figyelmet, mindez azt jelenti, hogy „harcos és munkás ősz előtt áll Magyarország”.

Az MTI-nek az egykulcsos adó jövőjét firtató kérdésére elmondta: a kormány 2012-ben megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az arányos adórendszert, és nem enged abból, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legalacsonyabb kulccsal működő, munkára ösztönző adórendszer.

A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért – mondta – nem hajlandó visszalépni annak irányába.

Megjegyezte azt is, megítélése szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés, -elkerülés és -csalás mértéke, ezért „az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania” – jelentette ki azzal együtt, hogy a vállalkozásokat „az eddiginél erősebb együttműködésre” kérik.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az előző kormányok az uniós elvárással ellentétben nem alakították át a magyar áfa-rendszert, ezért az államnak idén mintegy 250 milliárd forint forgalmi adót vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak. „Matolcsy Györggyel erről már beszéltünk, és meg is fogjuk oldani ezt” – hangsúlyozta, hozzátéve: ez ugyanakkor azt jelenti, hogy nem csak a gazdasági növekedés szintje miatti „100 milliárdos problémát”, hanem az áfa-visszafizetés kérdését is kezelni kell úgy, hogy a költségvetési hiánycél ne kerüljön veszélybe.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok megsegítésére. Közölte, megbeszélésükön Schmitt Pál világossá tette, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében.

A miniszterelnök erre ígéretet tett, majd elmondta, hogy a tervezett intézkedéseket a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, és azt szeretné, ha azokról már a parlament őszi ülésszakának első napján – szeptember 12-én – a nyilvánosságnak is beszámolhatna.

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszul kifejtette: az árfolyamgátat fontos, de kétségtelenül átmeneti intézkedésnek tartja, amely nem oldja meg tartósan a devizahitelesek problémáit, arra ugyanis „semmi esély sincsen a következő 8-10 évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akár csak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket fölvették, a helyzet legfeljebb romlani tud”. A kormányoldalnak tehát lépnie kell, a devizahitelesek megsegítése a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülés egyik kiemelt témája lesz – fűzte hozzá.

Schmitt Pál arról a tájékoztatón számolt be, hogy elsősorban az Európai Unióban érezhető gazdasági válság hatásairól, és az annak kezelésére tervezett kormányzati intézkedésekről kért információt a kormányfőtől. Mindketten megállapították, hogy a kormány és a magyar gazdaság is jobban felkészült a válságra, mint 2008-ban – tette hozzá.

A köztársasági elnök – szavai szerint – arra biztatta a kormányfőt, hogy tartson ki az államadósság-csökkentés politikája mellett, és hozzá hasonlóan az adófizetési fegyelem fontosságát hangsúlyozta.

A még megalkotandó sarkalatos jogszabályokkal kapcsolatban elmondta: tájékoztatást kért a kormány törvényalkotási menetrendjéről, az ellenzéki frakciókat pedig arra fogja biztatni, hogy vegyenek részt a kétharmados törvények parlamenti vitájában. Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt emelte ki, hogy a január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez kapcsolódó összes sarkalatos törvényt még idén el kell fogadni.

Az olimpiai felkészülést érintő újságírói kérdésre Orbán Viktor úgy reagált: ez is szóba került a megbeszélésen, ahol Schmitt Pál minden felvetésére úgy válaszolt, „igen, így lesz”. Az államfő szorgalmazta, hogy az egészségügyre, oktatásra és a sportra, egészséges életmódra jutó költségvetési források ne csökkenjenek.

(MTI)