A kormányfő Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának keretében rendezett konferencián emlékeztetett arra, hogy míg például Kína aktivitási rátája 85 százalék, az Egyesült Államoké pedig 75, addig Európában ez az arány mindössze 65 százalék. Jóléti állam helyett munkaalapú államra van szükség – összegezte véleményét.

A magyar kormányfő kitért az euróválságra is. Úgy fogalmazott, hogy nem az alapszerződés módosítása lenne az üdvözítő, az ugyanis olyan vitákat gerjesztene, amilyenekre most nincs idő, hiszen gyors megoldásra van szükség. Álláspontja szerint úgy kell megoldani az euróválságot, hogy az ne feszítse szét a 27 tagállamból álló EU kereteit, ugyanakkor az eurózóna problémáját az övezeten belül kell rendezni. Az euró érték, és a közös pénz az euróövezeten kívüli országok számára továbbra is vonzó – szögezte le.

Szólt arról is, hogy a politika nem működhet üzleti, piaci logika alapján. Az üzlet és a politika két különböző dolog, egy jó üzletember nem biztos, hogy jó politikus is – mondta Orbán.

Jyrki Katainen finn miniszterelnök a konferencián egyebek között arról beszélt, hogy a múltban túl sok ország túl olcsón túl sok hitelhez jutott. Olyan volt a helyzet, mint a vallás ördög nélkül – fogalmazott.

Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke konkrét terveket sürgetett az euróválság megoldása érdekében, ugyanis – mint mondta -, nagy a teher a vállakon. Hangsúlyozta, hogy az uniónak helyt kell állnia a globális versenyben.

A fórumon – a vendégek közül – felszólalt Emil Boc román kormányfő is, és azt kérte, hogy országának az eurózónába tervezett 2015-ös belépésekor legyen még eurózóna.

(MTI)