Az erdélyi magyarok olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki rendíthetetlen, hitelesen képviseli a magyar nemzet egészét, kiáll az autonómia ügyéért – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Krasznamihályfalván, ahová Tőkés László református püspököt kísérte el erdélyi kampánykörútján.

A Szilágyság és a Partium határán fekvő község református templomában kezdődött Tőkés László hivatalos kampánykörútja, melynek során a november 25-i európai parlamenti választásokra gyűjt szavazatokat a romániai magyarság körében. A hétvégi kampánykörút első állomásán a püspök ünnepi istentiszteleten hirdetett igét.

A püspök Orbán Viktor és kísérete jelenlétében egyebek között arról beszélt: Magyarország egykor még élen járt az Európai Unióhoz csatlakozó országok sorában, ma azonban „sereghajtóvá” vált. A magyarság 1990-ben még boldogan talált egymásra a mesterséges határok lehullásakor, de 2004. december 5-én meg kellett tapasztalni a „testvérek megtagadását” – mondta.

Amíg Erdélyben és a Kárpát-medence többi határon túli területein élő magyarok nem rendelkezhetnek saját sorsukkal, amíg azt rosszindulatú idegenek szabják meg, s amíg a nemzeti önrendelkezésről lemondanak, addig mindannyian „babiloni fogságban” fognak élni – fejtette ki Tőkés.

Emlékeztetett: az elmúlt 15-20 esztendőben több mint egymillióval fogyatkozott meg a magyarság lélekszáma a Kárpát-medencében. „Fölolvaszt a világ kohója, elveszünk, ha továbbra is fogságban élünk” – hangoztatta a püspök. Anélkül, hogy megnevezte volna, kikre gondol, élesen elítélte azokat, akik szerinte továbbra is „a bűn fogságában élnek, kicsinyesek, önfeladók, kishitűek, és eladják magukat egy tál lencséért”.

A templomban Orbán Viktor hangsúlyozta: a mesterséges határok nem választhatják el egymástól azokat, akik egymáshoz tartoznak. A magyar nemzet egységes, az is volt mindig, és az is marad – szögezte le. Úgy vélte, hogy az európai kontinens csak akkor lesz képes versenyre kelni a nála nagyobb hatalmakkal, ha fokozatosan lebontja a határokat. A jövőben az lesz csak a kérdés: mi magyarok képesek leszünk-e olyan nemzetpolitikát folytatni, amely nem szétforgácsoló és nem megosztó – hangsúlyozta Orbán.

A Fidesz-elnök nem mondta ki Tőkés László nevét, amikor arról szólt, kire szavazzanak az erdélyi magyarok a november 25-i európai parlamenti választásokon, csak „szempontokat” adott számukra. Arra buzdítva őket, hogy a többségi nemzetnél nagyobb arányban vegyenek részt a választásokon, úgy fogalmazott, hogy csakis rendíthetetlen embert küldjenek Brüsszelbe, olyat, aki nem ijed meg, nem köt könnyen kompromisszumot, aki az erdélyi összefogás ügyét és a magyar nemzet egészét hitelesen képviseli, s aki következetesen kiáll az erdélyi magyar autonómia ügyéért. Olyan bátor, elszánt, megalkuvás nélküli emberre lesz szükség az Európai Parlamentben, aki Európában megbecsülésnek örvend – mondta Orbán Viktor.

(Duna Tv)