A Brüsszelben nyilatkozó miniszterelnök erről a Hír Tv Kontraszt című, vasárnap este sugárzott műsorában beszélt.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: eljött az a pillanat, hogy az európai politikusok rendet tegyenek az európai bankok között, mert ez így nem fog menni. Hozzátette, lehetetlen, hogy három évvel a nagy hitelezési válság után, amikor az európai kormányok rengeteg pénzt adtak a bankoknak, a pénzintézetek ismét „kopogtatnak az ajtón”, mondván, azt a pénzt rosszul használták fel és megint segítsék ki őket az adófizetők. Ez nem fog menni – ismételte meg a kormányfő.

Mint mondta, Magyarországon Európához képest más folyamatok zajlanak, itt a bankoknak adót kell fizetniük, és Magyarországra a külföldi bankok éppen most visszahozzák azt a pénzt, amit korábban kivittek, mert a végtörlesztéssel kapcsolatos, a devizahitelesek iránti kötelezettségüknek másképp nem tudnak eleget tenni.

A miniszterelnök közlése szerint a Magyarországon működő külföldi bankok hosszú ideje kifele vitték a pénzt, az elmúlt egy évben nem nyújtottak hiteleket a kis- és közepes vállalkozásoknak.

„A kormány számára az egyik legnagyobb fejtörést okozó kihívás éppen ez, hogy hogyan lehet megoldani a bankrendszer mellett olyan kis- és középvállalkozói finanszírozási rendszereknek a működtetését, amelyek kiváltják, vagy legalábbis részlegesen pótolják a banki hitelezést, amely egyre inkább elapad” – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy az európai kormányfők közül mások is szóvá tették ezt a jelenséget az EU-csúcson rajta kívül.

Az uniós csúcsvezetők vasárnapi tanácskozásukon haladást értek el a bankok feltőkésítése, az EFSF-ként emlegetett euróövezeti pénzügyi mentőeszköz megerősítése, valamint Görögország pénzügyi megsegítése ügyében, de végleges megállapodásokra nem jutottak ezekben a kérdésekben, ezért szerdára újabb csúcstalálkozót tűztek ki, mind 27-es uniós, mind 17-es euróövezeti körben.

(MTI)