Köszönetet mondok a magyar választóknak, akik sok csalódás ellenére kitartottak a demokrácia mellett – mondta el parlamenti beszédében Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Az emberek kiálltak a nemzeti egység mellett – tette hozzá. Orbán elmondta, hogy tudja, mit vár az ország, és azt véghez is fogja vinni. „Küzdelemre vállalkozom, amely során nagy erőkkel fogom szembe találni magam, de az akadályok nem térítenek el.” Orbán kijelentette, hogy véghez fogja vinni mindazt, amivel megbízták. Az embereket gyökeres változtatást szeretnének – mutatott rá a miniszterelnök-jelölt.

Orbán Viktor felolvasta azt a politikai nyilatkozattervezetet, amelyet a parlament elé terjesztett a nemzeti együttműködésről.

„Mélyreható, nagy horderejű változások lesznek, amelyeket közös erővel fogunk végrehajtani, biztonságosan, átgondoltan és tervezetten, mert volt módunk tanulni a sikertelenségekből és sikerekből” – mondta el Orbán Viktor. Mint kifejtette: „Győzelmet várnak tőlünk a választók, mert elegük lett a toporgásból. Azt várják tőlünk, hogy megszüntessük a bűnözést, a munkanélküliséget, a fiatalok gyermekvállalása előtt tornyosuló nehézségeket, a »merjünk kicsik lenni« hozzáállást és az »el lehet menni« arroganciáját.” A Fidesz elnöke szerint azt is várják a választók az új kormánytól, hogy megszüntesse az ingatlanpanamákat, a felelősség előli kibúvókat, a korrupciót és a pazarlást.

„Tisztában vagyunk a feladat nagyságával, felelősségével, az ország három harmadát kell képviselnünk, ezt fogom elvárni és számon kérni” – hangsúlyozta a leendő miniszterelnök. „Azt várják tőlünk az emberek, hogy ismerjük el a magyarok szavazófülkében véghezvitt forradalmát” – tette hozzá.

Húsz évvel ezelőtt Antall József azt mondta: „»Tetszettek volna forradalmat csinálni!« Most tetszettünk! Méghozzá békésen, a szavazófülkében.” – szögezte le Orbán Viktor. A felkért miniszterelnök úgy fogalmazott: a mai napon megalakult Országgyűlés feladata az lesz, hogy úgy vezesse az országot, hogy a magyar emberek megvalósíthassák álmaikat. „Erről fog szólni életünk következő szakasza” – mondta Orbán.

Beszéde után a képviselők elénekelték a Szózatot, majd a Székely himnuszt is. Utóbbi alatt a szocialista képviselők elkezdtek szállingózni az ülésteremből – a HírTV tudósítójának beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc vezetésével.

(MNO)