A kormányfő beszédében elmondta, minden nemzet történelmében vannak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor a legfőbb értékek veszni látszanak, amikor az emberek úgy érzik nincs biztos pont. Az a nemzet képes legyőzni az ilyen értékválságokkal teli korszakokat, amelynek a történelmében léteznek „kétségbevonhatatlan kiindulópontok”. Hozzátette, fontos üzenete van annak, hogy a megemlékezést egy börtönben tartják. Arra figyelmeztet, hogy mindig akkor uralják el életünket a rácsok, a kordonok, akkor lesz az erőszak, a politikai bosszú a nemzet sorsának része, amikor a hatalmon lévők félnek, rettegnek az igazságtól.

Orbán Viktor úgy látja 1956 hősei egy olyan országot akartak, ahol van remény, van jövő, ahol Magyarország a magyaroké, és természetes érzés büszkének lenni a hazánkra. Szabad és erős országért harcoltak, és ezért adták az életüket. A miniszterelnök meglátása szerint az elmúlt több mint fél évszázadban mindig az ő emlékük volt, ami a legnehezebb órákban segített megtalálni a helyes irányt, visszatalálni az értékeinkhez.

A kormányfő véleménye szerint 1956 emléke mutatta az irányt 1989-ben ahhoz, hogy hazaküldjék az idegen katonákat, szabadságot és demokráciát teremtsenek Magyarországon. Az elmúlt nyolc évben pedig 1956 tükre volt az, amelyben „mindig megláttuk a nemzet igazi arcát” – fogalmazott. Mint megjegyezte, ez tette lehetővé azt is, hogy idén áprilisban példátlan összefogással, kétharmados forradalommal megdöntsék a régi rendszert, és újat tudjanak alapítani. Egy olyan rendszert, ahol újra jó magyarnak lenni, és büszkék lehetünk arra, hogy hazánk egy szabad, erős ország, amelyet tisztel a világ.

„Mindaz, ami velünk az elmúlt hetekben történt és ma is történik arra bizonyíték, hogy 1956 ugyan történelem, de nem a múltban, hanem a magyarok jövőjéhez tartozik” – zárta beszédét a kormányfő.

(orbanviktor.hu)