Volner János (független) szerint nagyon sokan külföldi segítséggel szeretnének kormányra kerülni. Itt vannak „a kommunisták utódpártjai két parlamenti frakcióval”, a szélsőséges liberálisok, akik már Brüsszelben lobbiznak azért, hogy Magyarország addig ne kapjon uniós támogatásokat, amíg ők nem kerülnek kormányra. Végül, de nem utolsósorban említette a „magyar közélet politikailag transzneműnek tekinthető képviselőit”, akik lassan azt sem tudják már, hogy fiúk-e vagy lányok, jobboldalinak mondják ugyan magukat, de Gyurcsány Ferenccel szeretnének választási szövetséget kötni. Feltette a kérdést, a kormányfő nem tartja-e abszurdnak, hogy a liberális politika térnyerését minden eszközzel segítő társadalmi szervezetek, amelyeket külföldről támogatnak, több forrást kapnak külföldről, mint a legtöbb állami támogatásban részesülő magyarországi párt? Felvetette: ezt a káros gyakorlatot beszüntetik-e, betiltják-e a külföldi finanszírozását ezen szervezeteknek?

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „deja vu” érzése van, voltak olyan évek, amikor abból a sarokból, ahol a képviselő ül, ilyen hangokat lehetett hallani. Sajnálja, hogy egy utolsó mohikánnak kell válaszolnia. Ugyanakkor a helyzet súlyosabb, mint amit a képviselő felvázolt – jegyezte meg a kormányfő. Rámutatott: a Jobbik érdekében, illetve annak érdekében, ami a Jobbikból maradt, a baloldal feltalálta „a progresszív antiszemitizmust”. Progresszív antiszemita az, aki jobban gyűlöli a kormányt, mint a zsidó honfitársait. Ha így van, akkor befogadják – foglalta össze Orbán Viktor, aki szerint így lehet, hogy a Jobbikból sokan az MSZP, a DK listáján fognak indulni. Ennek legjobb példája és bizonyítéka Gyöngyösi Márton, aki a parlamentben korábban a zsidó származású képviselőket szerette volna listázni, most pedig a baloldal elfogadott, ünnepelt politikusa.

A kormányfő azt kívánta, hogy legyen a jobboldal és a kereszténydemokrácia elég erős Magyarországon ahhoz, hogy ilyen körülmények között is meg tudja védeni a magyarországi zsidó közösséget, „nehogy baj legyen abból, amit ezek itt csinálnak”. Arról is beszélt, hogy a képviselővel volt és marad is közöttük véleménykülönbség, nem is lenne helyes elfedni, ők egy polgári-kereszténydemokrata párt, a képviselő pedig nemzeti radikális irányvonalat képvisel, ami számos ponton ütközik. Ugyanakkor örömének adott hangot, hogy a nemzeti érdek külföldi képviseleténél szükséges minimumra, közös alapra van törekvés, ezt igyekszik pártfogolni. Egyetértett azzal a helyzetértékeléssel, hogy Magyarországon számos külföldről finanszírozott szervezet létezik, őket senki nem választotta meg, de a magyar politika alakításába bele kívánnak szólni. Az amerikai szabályozást nem tudták itthon meghonosítani, azt az Európai Bíróság nem fogadta el. Van még néhány hetük, hogy kigondolják, helyette milyen új szabályokat fognak bevezetni. Egy valaki türelmetlenebbül várja a végkifejletet, mint ön, ez én vagyok – mondta Orbán Viktor.

Korábban írtuk