Schmuck Erzsébet (LMP) elmondta, a kormány szerinte azt tervezi, hogy ingyen játssza át vagyonkezelő alapítványoknak a nemzet még megmaradt vagyonát, legalább ezer milliárd forintot. Ráadásul – folytatta -, 2022-től az alapítványok megkapják az alapítói jogokat is és onnantól kezdve az államnak semmilyen beleszólása nem lesz az átadott értékek sorsába.

Hirdetés

Kitért a Jövő Nemzedék Földje Alapítványra, amelynek révén szerinte nemcsak a földeket, erdőket akarják „eltulajdonítani”, hanem a hagyományos lófajtákat is ki akarják sajátítani. Hajlandó megakadályozni a nemzeti vagyon lenyúlását? – kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felidézte azt, hogy a mezőhegyesi ménesbirtokot – amely a Jövő Nemzedék Földje Alapítványhoz kerül – az LMP szövetségesei adták el, a mostani kormány vásárolta vissza. Hozzátette: szintén az LMP szövetségesei, a volt kommunisták akarták, hogy jogi személyek is földet szerezhessenek, amit a Fidesz-KDNP akadályozott meg, így most sem kerülhetnek alapítványi tulajdonba a földek.

Schmuck Erzsébet válaszában durva dolognak nevezte, hogy kétharmados többséggel szavaznak majd az alapítványokról. Az pedig elfogadhatatlan, hogy az alapítói jogokat megkapja a kuratórium, amelyet Fidesz-katonákkal ültetnek tele. Az alapítványok bármit csinálhatnak a vagyonnal, bagóért eladhatják; ez az emberek meglopása – hangoztatta.

Korábban írtuk

A ménesbirtokra kitérve közölte, ha valaki privatizálja a birtokot, azért befolyik valamennyi pénz az államkasszába. Önök nem privatizálják, hanem ingyen odaadják egy alapítványnak, ez szégyen – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a kormány nem adja magántulajdonba az állami egyetemeket, az alapítványok vagyona pedig csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható.

Beszélt arról is, hogy a 2010-es választási győzelem után az volt az első dolga, hogy elment Moszkvába, mert az LMP szövetségesei „kijátszották” a Mol 25 százalékos tulajdonrészét egy orosz cégnek, azt kellett visszaszerezni. Ezt a vagyont most nem privatizálják, hanem beteszik a magyar egyetemekbe. Ez így van jól – tette hozzá.

3:24:10-től megtekinthető:

Élő közvetítés az Országgyűlés üléséről

Élő közvetítés az Országgyűlés üléséről

Posted by Nemzeti Televízió on Monday, April 26, 2021