Sólyom László államfő, és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a legnépszerűbb politikus 45 ponttal, őket mindössze egy ponttal lemaradva követi Orbán Viktor Fidesz-elnök. Ez áll a Szonda Ipsos felmérésében, amely a Népszabadságban jelent meg.

Sólyom és Orbán az egy hónappal ezelőttihez képest két pontot vesztett népszerűségéből, Szili egyet nyert.

A Szonda elemzése szerint egyébként inkább a rokonszenvindexek csökkenése jellemezte az elmúlt hónapot, így ha valamelyik politikusnak akárcsak egyetlen, statisztikailag jelentéktelen ponttal is emelkedett a népszerűségi mutatója, akkor látványosan megerősödött a helyzete.

A kutatás szerint Szilinek és Dávid Ibolya MDF-elnöknek sikerült viszonylagosan kedvező pozícióra szert tennie. Dávid két pontos emelkedésnek örülhet: 40 pontjával a negyedik legnépszerűbb politikus.

Tavaly szeptember óta amúgy folyamatosan 40 pont alatti rokonszenvmutatóval rendelkezett. Élvonalbeli pozíciójának ez csak az egyik oka, sokkal inkább számított az, hogy a rangsor körülötte lévő szereplőinek ezúttal esett a pontszáma.

Az MDF elnökének mind a Fidesz, mind az MSZP táborában javult a megítélése (33-ról 38, illetve 44-ről 48 pontra). A bizonytalan választópolgárok körében viszont nem változtak a vele kapcsolatos vélekedések, most is az átlag körüli.

Zoom / Vancsó Zoltán

A bizonytalanok számára továbbra is Szili az első számú kedvenc, az ellenzéki szavazók körében pedig a legkedveltebb kormánypárti személyiség. Jól áll saját pártja támogatóinál is, ott Gyurcsány Ferencet követően a második.

Göncz Kinga külügyminiszter, az MSZP EP-listájának vezetője megítélésében felerősödött a pártszimpátiák hatása. A Fidesz táborában a relatíve mérsékelten negatív hozzáállást (40 körüli pontszámok) mostanra egy markánsabban kedvezőtlen értékelés váltotta fel (34 pont). Az MSZP táborában viszont egy kicsit erősödött az amúgy is pozitív vélekedés: 60-ról 64 pontra emelkedett a népszerűségi indexe.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a lista vége felé található, megítélése egy pontot romlott az előző hónaphoz képest, most 29 pont.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök pontszáma is két ponttal esett vissza, most 33 ponton áll. Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője az utolsó a sorban: 24 pontja megegyezik az előző havi értékkel.

A kutatást február közepén végezte a Szonda Ipsos 1500 fő megkérdezésével.

(zoom.hu, Népszabadság)