Hirdetés

„Meddig él vissza a kormány az emberek türelmével?” – ezzel a címmel szólalt fel a Jobbik bukott elnökjelöltje.

„Na végre, miniszterelnök úr! Örülök, hogy több hét lazsálás után végre betalált ide, a munkahelyére, ma ugyanis nem száraztésztát hoztam önnek és nem is narancsos buktát, hanem valami egészen mást”

– kezdte Jakab a tőle megszokott tiszteletlenséggel. Az ellenzéki felszólalások elmaradhatatlan kellékét, Mészáros Lőrincet ezúttal is szóba hozta a jobbikos politikus. A vállalkozóval kapcsolatos felvetése kapcsán megkérdezte Orbán Viktortól, vállalja-e, hogy hazugságvizsgálóra kötve is válaszol a kérdésre.

Orbán Viktor úgy reagált: a szakmájuknak van egy nagyon előnyös tulajdonsága, az emberek időnként leadják a szavazataikat, és elmondják, ki mennyit ér. A miniszterelnök kifejtette:

„Önök úgy állnak, hogy 2018-ban még 20 százalékot értek, 2019-ben pedig 6 százalékot érnek. Ennek oka ott kereshető, ahol az ön kérdése is: önök visszaélnek az emberek türelmével.”

Idézte jobbikos politikusok korábbi nyilatkozatait, miszerint Gyurcsánynál lejjebb csak pokol van, a Jobbik egyetlen baloldali párttal sem fog össze, Gyurcsány 2006-os tevékenysége pedig büntetőjogi kérdés kellene hogy legyen. Ma összeállnak, együttműködnek vele, osztozkodnak vele, mindent, amit tesz, magukra vállalják – összegzett a miniszterelnök, aki kiemelte: aki közösködik, az közösséget vállal.

„Uraim, meddig él vissza a Jobbik az emberek türelmével?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Jakab Péter ezután ismét a minimálbérről puffogott. „Ön meg tudna élni a minimálbérből?” – tette fel a kérdést, miközben nem tudunk róla, hogy ő lemondott volna képviselői tiszteletdíjáról. A Jobbik botránypolitikusa egy állítólagos választói kérdés mögé bújva ezután szörnyetegnek nevezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta: 2010-ben a minimálbér 73 500 forint volt, 2019-ben 149 000 forint. A szakmunkás minimálbér 2010-ben 89 500 forint volt, idén már 195 000 forint.

„Mi nem csak kiabálunk, hangoskodunk, hanem le is tettünk valamit az asztalra”

– fogalmazott.

Az új szabályokról úgy vélekedett: az ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe, ez nem jó, és komolyabb következmények kellenek. Rendbontás, agresszió és trágárság egyetlen munkahelyen sem engedhető meg, és, ha ezt nem teheti meg egy magyar munkavállaló, miért tehetnék meg a Jobbik képviselői.

A Jobbikról szólva kiemelte: érti, hogy a hatalom meg a pénz érdekli őket, de ennek ára van. Emlékszik a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, amelyik a végén összeállt Gyurcsányékkal meg az MSZP-vel, s ma alulról szagolja az ibolyát.