Fotó: Orbán Viktor, Facebook
Hirdetés

FRISS
Órák óta nagy erővel zajlanak a tárgyalások a brüsszeli plenáris ülésen és a háttérben egyaránt, és még órákig tartanak is majd – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszelben felvett, a közösségi oldalán csütörtök este megjelent videóban.

A kormányfő úgy értékelt: nehéz a helyzetet pontosan felmérni, de a magyar pozíciók erősek.

„Hogy a férfiak is értsék, hogy miről beszélek: egy hatlapos ulti van a kezemben negyvennel és két szél ásszal. Ezt meg lehet azért oldani, azt hiszem, szép esténk lesz” – mondta Orbán Viktor.

Hatlapos ulti. A józan ész győzelme a tét // Six-card ulti. The victory of common sense is at stake

Posted by Orbán Viktor on Thursday, December 10, 2020

A miniszerelnök aláhúzta: fontos tárgyalások várhatók a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson.

„Ma közös kontinensünk egységéért küzdünk. Ami pedig még fontosabb, nemcsak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk, mert nyilvánvaló, hogy arra nemzeteinknek és sokmillió embernek szüksége van a járvány és annak gazdasági következményei miatt. Észszerűen kell viselkednünk, és meg kell találnunk a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, az előkészületek sok időt, heteket vettek igénybe, de már csak „néhány centire van” a megállapodás elérése.

A józan ész győzelméért küzdünk. Irány a farkasverem // We are fighting for the victory of common sense. Off to the wolf’s den!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, December 10, 2020

Hangoztatta: biztosítani kell, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokat maradéktalanul nyújtani tudják a rászorulóknak, azok az országok pedig pénzügyi támogatáshoz jussanak, amelyeknek valóban szükségük erre az emberek megsegítéséhez.

„Nagy reményeink vannak a mai nappal kapcsolatban” – emelte ki a kormányfő.

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

„Járvány idején, gazdasági bajok idején, teljesen ésszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Instagram oldalán csütörtökön közzétett videójában.

Orbán Viktor a brüsszeli „utolsó tárgyalás” kezdete előtti percekben azt mondta: most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van.

„Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek” – fogalmazott, hozzátéve: „már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe”.

A miniszterelnök azt mondta: „minden tárgyaláson túl vagyunk, minden előkészítő megbeszélést lefolytattunk. Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük”.

Orbán Viktor kiemelte: az a reményük, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország, Lengyelország érdekeit és az egész Európai Unió érdekeit is. Hozzátette: legnagyobb reményük, hogy a „józan ész szempontja” érvényesül majd.

Korábban írtuk