Hirdetés

A világgazdaságot visszaesés, az európai gazdaságot összeroppanás fenyegeti – értékelt Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában.

A világ egyre nagyobb része válik a háború elszenvedőjéve. A nyugati szankciók a lokális háborúból globális háborút csináltak – jelentette ki.

Lokális fegyveres háború, globális gazdasági háború – ez lett az orosz-ukrán háborúból.

Korábban írtuk

Ma már világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk – mondta el Orbán Viktor, aki szerint a háború idén és jövőre is folytatódni fog. Ukrajnát pénzzel és fegyverrel segíti az EU és az USA, Oroszország tartalékai pedig végtelenek.

Magyarország a többségtől eltérő álláspontot képvisel: Mi a háború folytatása és mélyítése helyett azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat követelünk. Számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.

Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek, miközben Amerikában a gázár és a villamos energia ára töredéke az európai áraknak – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, egészen pontosan a brüsszeli politikai döntések a felelősek.

Megjegyezte: szankciót mindig olyan gazdasági ágazatokra érdemes kivetni, „ahol erősebbek vagyunk, mint az, akit a szankciók alá akarunk vonni”, márpedig az energia területén „törpék vagyunk, Oroszország pedig óriás”. Mint mondta,  most lát először olyat, hogy „a törpe vet ki szankciót egy óriásra”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felükre esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne, szankciók nélkül az európai gazdaság újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót – vélekedett.

Azt is mondta, hogy amikor „ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették”, a brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték, hanem azt, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak, sőt a háború kezdete óta Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a megemelt energiaexportból – mutatott rá.

Úgy vélte, a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. „Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát”. Brüsszelben júniusban a bürokraták azt is ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét, azonban a háború végét ma sem látni, az energiaszámlák pedig az egekbe szöktek – magyarázta.

Kiemelte: ha ez így megy tovább, „egész Európa belegebed”. Európában egyre több a dühös ember, és a brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni, mert ez felelőtlenség.

Megjegyezte: nem csoda, ha feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató országok kormányait. „Dicsőség Olaszországnak” – fűzte hozzá.

Egész Európa választ vár Brüsszeltől: meddig fogjuk ezt csinálni? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Egyre több a dühös ember Európában, emlékeztetett. Ha így megy tovább, egész Európa belegebed, ideje erről amerikai barátainkkal is őszintén beszélni – tette hozzá.

Ha Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az európai érték megsértéséről beszélnek – mutatott rá.

Meg kell ismernünk az emberek véleményét, ezért Európában elsőként megkérdezzük a magyar embereket a szankciókról. Nemzeti konzultációt indítunk, ahol a magyar emberek elmondhatják a véleményüket: egyetértenek-e a szankciókkal, támogatják-e újabbak bevezetését vagy sem.

A kormányfő rámutatott: az unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, miközben a legfőbb európai érték a demokrácia. A szankciókat azonban nem demokratikusan fogadták el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk.

Annak ellenére nem kérdezték meg az embereket, hogy azok árát az európai polgárok fizetik meg – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a kabinet egy nemzeti konzultáció keretében vár választ arra az emberektől, egyetértenek-e a szankciókkal és támogatnak-e újabbakat.

Orbán Viktor a szankciókról úgy fogalmazott: „ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed”. Az európai emberek szegényebbek lettek miattuk, míg Oroszország nem esett térdre, a háború vége még nem látható.

A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is – húzta alá a miniszterelnök.

A kormányfő leszögezte: van elegendő földgáz, villamos energia és olaj is. A gáztározókba betárolt mennyiség az ország éves felhasználásának 41 százalékát fedezi, és további szállítmányokban állapodtak meg Oroszországgal.

Mivel azonban a gázszükséglet 85 százalékát importból fedezi Magyarország, az árakat nem tudja érdemben befolyásolni, ezért a felhasználást csökkenteni kell – mondta Orbán Viktor, a fogyasztás mérséklésére kérve az államot, az állami vállalatokat, az intézményeket, a családokat és a vállalkozásokat is.

A magyar kormány adja a legnagyobb segítséget a családoknak az energiaárakban az egész Európai Unióban – jelentette ki a miniszerelnök hétfőn az Országgyűlésben.

Orbán Viktor elmondta, a kormány hat dologgal segíti a családokat: rezsicsökkentett árral, tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, benzinár-, élelmiszerár- és kamatstoppal. A rezsicsökkentett energiaárak az átlagfogyasztásig történő fenntartásával minden magyar család átlagosan havi 181 ezer forintot spórol – mutatott rá.

Közölte, európai összevetésben ez azt jelenti, hogy Németországban az energiatámogatás a család havi jövedelmének 20, Ausztriában 6, Magyarországon pedig 30 százaléka.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a kormány meghirdetett egy 200 milliárd forintos programot a termelő- és energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak, lesz gyármentő program és ha kell, lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

Beszámolt arról, hogy jelenleg 9400 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban, ezeket végigviszik, de újabb állami beruházást a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem indítanak, mert nem tudják garantálni, hogy be is tudják fejezni azt.

Új családtámogatási intézkedéseket ígért a kormányfő. Munkaalappú társadalom után kutatás, fejlesztés alapú gazdaság kialakítása lesz a cél – ígérte Orbán Viktor. Jelezte: a kormány a következő két év válságkezelési időszakában sem adja fel nemzetstratégiai céljait, folytatja a közlekedési hálózatok fejlesztését, a családtámogatási programokat, a fejlesztésalapú gazdaság kiépítését, az egyetemfejlesztési programot, a haderő fejlesztését és a nemzetegyesítő programot. Azt ígérte: a családtámogatást tovább szélesítik, december elején alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, és abban már új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd.

A brüsszeli viták ellenére Magyarország az Európai Unióban képzeli el magát – hangsúlyozta.

Büszke nemzet vagyunk, tudjuk, mindig többet adtunk a világnak, mint amit visszakaptunk tőle – rögzítette a kormányfő.

Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején, hazánk ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor. Látok esélyt arra, hogy a kormány ebből a válságból is megerősödve vezesse ki az országot – mondta el Orbán Viktor.