Fotó: Orbán Viktor, Facebook
Hirdetés

Orbán Viktorral, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével készült interjú a Bild című német lapban. A beszélgetésben szó esett a kormányfő békemissziójáról. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Orbán a napokban Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe is ellátogatott, hogy a békéről tárgyaljon, a következő állomása pedig Washington lesz.

„Több a fegyver, és az oroszok elszántabbak. Tehát a konfrontáció energiája, a halálozások, az áldozatok száma brutálisabb lesz, mint az elmúlt hét hónapban, bár az azt megelőző időszak is nagyon brutális volt” – olvasható a lapban megjelent interjúban.

„Lehetőségem volt beszélni az ukrán és az orosz elnökkel is. Higgyék el, a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk” – nyilatkozta a magyar miniszterelnök. Hozzátette: éppen ezért „most van itt az ideje” áttérni „a háborús politikáról a békepolitikára”.

Mi hajtja őt? „Erkölcs és érdek” – mondja Orbán, aki leszögezte: a fő érv az emberi élet elvesztésének megakadályozása. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De emellett ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk. A cél a béke és a tűzszünet – tette hozzá.

Korábban írtuk

A háború befejezése érdekében Orbán Viktor öt kulcsszereplővel akar beszélni: Ukrajnával, Oroszországgal, az USA-val, az EU-val és Kínával – írja a Bild.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Európának is van háborús politikája  – mondta a miniszterelnök, aki az USA-tól való elszakadásra és „autonóm politika folytatására” szólított fel, mert „a két hadviselő fél fő áldozata az európai gazdaság és az európai lakosság”.

„Putyin nem veszíthet, ha a katonákat, a felszerelést és a technikát nézzük. Oroszország legyőzése nehezen elképzelhető gondolat” – idézte Orbán Viktort a német lap. A miniszterelnök a tárgyalásairól szólva kijelentette, Putyint és Zelenszkijt is a veszteségekről kérdezte, de mindketten csak a másik fél veszteségi adatait voltak hajlandók közölni.

„Még ha a két vezető logikusan ellenzi is a gyors tűzszünetet, alapvetően mindenki tudja, hogy jobb lenne, ha holnap reggel egyetlen orosz vagy ukrán sem halna meg” – mondta a kormányfő.

Ezután a német lap munkatársa arról beszélt a magyar miniszterelnöknek, hogy a fronton tett látogatásai során sok ukrán katonával beszélt, akik a brutalitás ellenére sem akarnak tárgyalni Oroszországgal, mert azt mondják, nem akarják, hogy az oroszok közelebb jöjjenek a házukhoz, a feleségükhöz, az anyjukhoz. Ezért védik Ukrajnát.

Orbán válaszában reagált arra, hogy egy német próbálta kioktatni arról, hogy mit jelent az oroszok közelében élni. „Ne felejtse el, hogy Budapesten vagyunk. Senki sem tudja a magyarokat kioktatni Oroszországról” – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök azt állítja, hogy különösen jól megérti Oroszországot. Akárcsak Angela Merkel volt német kancellár.

„Ismerem az oroszokat. Ők mások, mint mi. Más a történelmük, más a kultúrájuk, mások az ösztöneik és hozzáállásuk. A szabadságnak és a nemzeti szuverenitásnak más az értelmezése” – fogalmazott.

Merkel ezt megértette. Ha még mindig ő lenne a kancellár, Putyin nem kezdte volna el a háborút. Erről Orbán Viktor meg van győződve – olvasható a Bildben.

A magyar miniszterelnök Donald Trumpról is szólt. Mint mondta, az Egyesült Államok elnökeként egyetlen háborút sem indított, és „sokat tett azért, hogy békét teremtsen a régi konfliktusokban a világ nagyon bonyolult régióiban. „Ezért nagyon bízom benne” – húzta alá a kormányfő.

A Bild cikke megjegyzi, Orbánt a legkevésbé zavarja az álláspontjait ért kritikák vihara. Sokszor kellett bírnia a kritikát, és visszanézve mindig igaza volt – így látja politikai életét a magyar miniszterelnök.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.