Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Prága, 2022. október 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Edi Rama albán (j), Robert Abela máltai (j3) és Mark Rutte holland kormányfõ (j4), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök (b2) az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án.
Hirdetés

Orbán Viktor, aki részt vesz az európai uniós miniszterelnökök és elnökök prágai csúcstalálkozóján, a videóban közölte, hogy súlyos témák vannak az asztalon. Lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban? – sorolta azokat.

A kormányfő felidézte: Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól, majd jelezte: az elmúlt napokban pedig sikerült elérni, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, se az ország gázellátására.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a szankciók azonban „az égbe emelték” az energia árát és ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek – mutatott rá. „Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell” – fogalmazott Orbán Viktor, aki utóbbit nevezte a találkozó tétjének.

Korábban írtuk