A Lánchíd nemzeti jelképünk, amire a magyar kormánynak illene többet áldoznia

Harangozó Tamás azonnali kérdése a Parlamentben Orbán Viktorhoz. Miért nem ér annyit a Lánchíd, mint 3 nap mulatozás és egy fél órás tűzijáték?! A Lánchíd nemzeti jelképünk, amire a magyar kormánynak illene többet áldoznia!A kormány számára fontos 3 napos mulatozásra, ünnepségekre elkölteni 6 milliárd forintot, a Fidesznek fontos az MTVA működésére plusz 20 milliárd, ami így összesen 100 milliárd forintból gazdálkodhat. Néhány luxus szálloda felújítására többet költenek, mint amit a Lánchídra szánnának, pedig egy Budapesten forgatott filmben sem Mészáros Lőrinc szállodái szerepelnek, hanem a Lánchíd, a Vár és a Parlament. A Lánchíd felújításához a Főváros csupán 10 milliárd forintot kért, de a kormány nem adja meg.

Gepostet von MSZP am Montag, 29. Juni 2020
Hirdetés

Harangozó Tamás (MSZP) a Lánchíd felújításáról kérdezte Orbán Viktort. Úgy fogalmazott: a felújítás még nem kezdődött meg, a kormány ugyanakkor több más fontos döntést is hozott, példaként említette az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 6 milliárd forintot, a tűzijátékra tervezett 1,3 milliárd forintot, továbbá a közlekedési múzeum megtervezésére fordítandó 7,8 milliárdot, valamint azt, hogy az MTVA jövő évi költségvetéséhez 20 milliárd forintot „dobtak hozzá”, luxusszállodák felújítására pedig 83 milliárdot költöttek.

A Lánchíd felújításához a főváros 10 milliárd forintot kér. Miért nem ér meg ennyit a kormánynak a híd rekonstrukciója? – kérdezte.

Orbán Viktor azt válaszolta: a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat március 31-én 180 milliárd forintos állampapír-állománnyal rendelkezett. Az utána következő legtöbb ilyen pénzzel rendelkező önkormányzatnak kevesebb mint 20 milliárdja van – jegyezte meg. Hozzátette továbbá azt is: valóban létezik a turizmus fejlesztésére a Kisfaludy-program, de a teljes igazság az, hogy a kormány támogatásával 650 panziót újítottak fel és 20 ezer szálláshely kapott támogatást.

Korábban írtuk

Harangozó Tamás visszakérdezett: ha a 180 milliárd forint csak úgy ott van, akkor Tarlós István korábbi főpolgármester kilenc év alatt mit csinált?

A központi költségvetésnek be kell szállnia a hídfelújításba – jelentette ki.

A miniszterelnök megismételte: „a kormány által állítólag nyomorgatott” Budapest számláján 180 milliárd forintnyi, bármikor mozgósítható állampapír van. A kormány – még Tarlós István főpolgármestersége idején – ennek ellenére megszavazott 6 milliárd forintot a Lánchídra, és ez áll a főváros rendelkezésére – közölte.

Úgy fogalmazott: a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, „Mekk mesterekkel nehéz”.