Kanász-Nagy Máté (LMP) szerint a miniszterelnök olyan rendszert akar fenntartani, amely fenntarthatatlan.

Hirdetés

Azt mondta: a bejelentett intézkedések teljesen figyelmen kívül hagyják a zöld és a környezetvédelmi szempontokat. Továbbra is fosszilis energiafüggésbe, atomfüggésbe és „oroszfüggésbe” akarják hajtani Magyarországot – tette hozzá.

Ideje lenne megérkezni a XXI. századba, ahol a kormányzati döntések során egyszerre veszik figyelembe a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontokat is – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus azt kérte a kormányfőtől, fontolja meg az LMP javaslatait, köztük a szélenergia engedélyezését, a napenergia adóztatásának eltörlését, országos épületszigetelési program indítását, továbbá a klímabérlet bevezetését, a zöld és fenntartható közösségi közlekedés támogatását.

Korábban írtuk

Válaszában Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a szélenergiáról a kormányon belül is vannak viták, és jelezte, hogy atomenergia nélkül nem lehet megoldani Magyarország energiaellátását.

A 16 ezer milliárd forintos energiarendszer korszerűsítésnek egy tekintélyes része a hálózat felújítását szolgálja annak érdekében, hogy a naperőművek fel tudjanak arra csatlakozni – emelte ki.

A kormányfő arról is beszélt: a kormány gondolkodott a napenergiát terhelő adó csökkentésén, de egyelőre nem tervezik azt.