Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Párizs, 2019. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Emmanuel Macron francia államfõ (j) és Orbán Viktor miniszterelnök a találkozójuk után az Elysée-palotánál, Párizsban 2019. október 11-én.
Hirdetés

A kezdeményezést Emmanuel Macron francia elnök, valamint Orbán Viktor magyar kormányfő kezdeményezte, de az aláírók között van még Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Florin Cîțu román, Igor Matovič szlovák és Janez Janša szlovén miniszterelnök is. A levélben a vezetők azt szorgalmazzák, hogy az atomenergia is kapjon helyet az unió zöldprogramjában: ne csak elismerjék, de támogassák is, mint lehetséges módszert a megfogalmazott klímacélok eléréséhez. A hét ország emlékeztet rá, hogy mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogyan teljesíti a vállalásokat, legyen szó akár megújuló energiaforrásokról, akár az atomenergiáról.

Mint arra a Reuters hírügynökség is emlékeztet, az Európai Unióban 13 tagállam használ atomenergiát, közülük a legnagyobb arányban, hetven százalékban Franciaország. Többen, például Lengyelországban, Bulgáriában, Csehországban új nukleáris erőműveket építenek, vagy terveznek építeni. Németország és Ausztria azonban – főképpen biztonsági aggályokra hivatkozva – ellenzik az atomenergia terjedését.

Az Európai Unió stratégiája szerint 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a fenntartható klímasemlegességet célozták meg. Abban ugyan viszonylagos egyetértés van, hogy ebbe az atomenergia is beleszámít, az viszont nem mindegy, hogy a nukleáris erőművek is kapnak-e támogatást.

COVID 2/135. Maratoni EiT előtt. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük // Before a marathon EUCO meeting. All matches last until we win. #nemzetitukor

Posted by Orbán Viktor on Thursday, March 25, 2021

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön videokonferencián találkozik az európai uniós tagállamok kormányfőivel, előtte pedig V4-es csúcstalálkozón is részt vesz.

A kormányfő a Facebookra csütörtökön feltett videójában azt mondta: „a nehéz brüsszeli járványhelyzet” miatt videokonferencián találkoznak egymással az európai uniós tagállamok miniszterelnökei, előtte pedig lesz egy V4-csúcstalálkozó.

„Egyetlen témánk van, igazán fontos témánk, ez a vakcinahelyzet és a vakcinák beszerzése. Brüsszel vállalta, hogy a tagállamok számára beszerzi a vakcinákat. Ha ez sikerül, gyorsan megy, sok életet mentünk meg, ha lassan megy, akkor sok életet veszítünk” – közölte Orbán Viktor.

Hozzátette: „Ezért ma arról fogunk tanácskozni, hogyan vehetjük rá Brüsszelt arra, hogy az eddigieknél sokkal gyorsabban, olajozottabban és hatékonyabban szerezze be azokat a vakcinákat, amelyekkel aztán mi, a tagállamok miniszterelnökei és kormányai életeket menthetünk.” (MTI)

Korábban írtuk