Orbán Viktor legutóbb tavaly novemberben állt a politikusi rokonszenvlista élén. Akkor is, most is egyedül a népes Fidesz-tábor mögötte való felsorakozásának volt köszönhető ez a kedvező pozíció. Saját pártja támogatói körében nagy népszerűségnek örvend, ezt híven kifejezi a tőlük kapott 80 pont. A többi politikai csoportban kifejezetten elutasított személyiség, a szocialistáktól kapott 11, a bizonytalanok körében elért 32 pont lefelé húzza őt. Az értékelések átlaga nem éri el a közepest, csak a 44 pontot, de ez is elégséges a listavezetői poszt betöltéséhez. Az Orbánnal az első helyen osztozkodó Sólyom László is megosztó személyiség, de megítélése nem annyira végletes, mint a Fidesz elnökéé. Az államfőt a szocialista párt támogatói 32, az ellenzéki hívek 61 ponttal minősítették. A pártoktól távolságot tartó választópolgárok átlagos véleményt alkotnak róla (42 pont).

A kormányfőkeresés heteiben Gráf József neve gyakran szóba került a poszt várományosaként. Nőtt az ismertsége, és emelkedett a népszerűsége is. Az utóbbi hónapokban – az összes politikushoz hasonlóan – csökkent azonban a vele kapcsolatos rokonszenv is, ezt most egyetlen hónap alatt visszahozta. Az agrárminiszterről egyébként főleg a tevékenysége által érintettek, a falvakban élők nyilatkoztak pozitívan: körükben 39 ponttal ő a harmadik legkedveltebb szocialista politikus.

A megválasztott miniszterelnök, Bajnai Gordon megítélésének szerkezete nagyot változott az elmúlt egy hónapban. Márciusban közepes értékelést, 49 pontot kapott a szocialista párt támogatóitól, ezúttal viszont már pozitívan, 65 ponttal minősítik. A karakteres változások nyomán ma Bajnai az MSZP híveinek körében a legkedveltebb politikusok egyike – lényegében Gyurcsány Ferenccel és Szili Katalinnal azonos rokonszenvet élvez (utóbbiak 67, illetve 66 pontosak). A Fidesz-tábor véleménye is jelentős mértékben – és negatív irányba – módosult: 22-ről 12 pontra. Számukra az elutasítás mértéke végül is akkora méretet öltött, hogy nála csak elődje, Gyurcsány ellenszenvesebb (7 ponttal értékelve). Az újdonsült miniszterelnök egyébként berobbant a köztudatba, miniszteri időszakában 60 százalék körüli volt az ismertsége, most pedig az egyik legmagasabb, 88 százalék.

Az adatfelvétel ideje: 2009. április 18-26. A megkérdezettek száma: 1500, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

(Népszabadság)