Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintû politikai szövetség szerepel
Hirdetés

A több mint két órán át tartó találkozó napirendjén a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a Liga, valamint a Fidesz közötti, európai szintű politikai szövetség ügye szerepelt. Utóbbival kapcsolatosan a kormányfő kijelentette: tisztázták az összes, nemzeteik szempontjáról fontos kérdést, és arra jutottak, hogy nincsen olyan téma, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani.

– Mind Olaszországban, mind Lengyelországban erős atlantista elkötelezettségű kormány működik, és Magyarország is megbízható tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak – húzta alá a miniszterelnök a Magyar Nemzet beszámolója szerint, arról is szólva: azzal, hogy az eddigi legerősebb jobboldali párt, az Európai Néppárt láthatóan hosszú távra elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett, sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül.

– Azért fogunk dolgozni, hogy ezeknek az embereknek legyen hangja és súlya az európai politikában – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint a lengyel-magyar-olasz együttműködés közös értékei

a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás.

Magyarország, Lengyelország és Olaszország közösen tervezi a jövőt // Hungary, Poland and Italy are planning the future together

Posted by Orbán Viktor on Thursday, April 1, 2021

– Nemet mondunk a cenzúrára, a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemituzmusra is – tette hozzá Orbán Viktor. Mint fogalmazott, Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvinivel abban maradtak, hogy a most elkezdett szervező munkát folytatni fogják. – Májusban fogunk legközelebb találkozni, ez nagyban függ a pandémia helyzetétől – szögezte le.

A Fidesz elnöke egyúttal bejelentette azt is, hogy a magyar-olasz-lengyel tengely a hamarosan megkezdődő, Európa jövőjéről szóló vitában is részt fog venni.

– A következő hetekben egy konkrét programot állítunk föl arról, hogyan fogunk saját jogon, szuverén módon és határozottan, tiszta hangon részt venni ebben a vitában. Ez jó lehetőséget ad nekünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket egész Európában, annak minden országában, és az emberekkel találkozva ismertethessük, rögzítsük és megerősíthessük – mondta Orbán Viktor. Elmondta azt is:

„Nem fogunk fölülni semmilyen provokációnak. Az értékeink és az álláspontjaink világosak, véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, annak a nevetséges politikai geometriának, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg mindig csak közepe.”

Korábban írtuk

A miniszterelnök kifejtette: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

Emlékeztetett: Matteo Salvini megfogalmazása szerint európai reneszánszt akarnak, ennek érdekében dolgoznak együtt a jövőben.

Orbán Viktor szerint szimbolikus, hogy az együttműködést épp nagycsütörtök napján indítják meg, egy hosszú út első állomása a mostani találkozó.

A kormányfő kijelentette: nem fognak felülni semmilyen provokációnak, az értékeik és az álláspontjaik világosak.

Hangsúlyozta: a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és a mainál sikeresebb európai politika mellett állnak ki.

Orbán Viktor Magyarország egyik leghűségesebb barátjaként írta le Mateusz Morawieckit, Matteo Salvinit pedig hősnek nevezte, amiért az olasz kormány tagjaként bebizonyította, hogy lehetséges megállítani az illegális migrációt a tengeren.

A két legerősebb európai jobboldali frakció meghatározó személyiségei ők – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll, és most is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely az előfeltétele a járvány megfékezésének.

Átláthatóbb és gyorsabb oltást akarnak Európában – tette hozzá.

Európa újjászületése, a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével.

Mateusz Morawiecki a találkozó után tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hisznek Európa, az Európai Unió jövőjében és abban, hogy tudnak közösen utat építeni Európának.

Az európai integráció tovább fejlődhet, de hogy a gyümölcsei egészségesek legyenek, nem szabad a gyökerekről sem elfelejtkezni. Vissza kell térni Európa keresztény gyökereihez – hangsúlyozta a lengyel politikus.

A tárgyaláson részt vett felek alapvető céljai között említette az euroatlanti együttműködés, illetve az európai integráció mélyítését úgy, hogy tiszteletben tartják a nemzeti szuverenitást, az egyén szabadságát, védik a hagyományos európai értékeket, a kereszténységet.

Mateusz Morawiecki azt mondta, úgy látják, „Európa teljesen szét van esve”, különféle erők tépázzák.

Hozzátette: a brüsszeli európai elit úgy tekint az unióra, mint az elitcsoportok projektjére.

Mi az emberek széles spektrumát szeretnénk képviselni – fogalmazott.

Közölte, abban szeretnének segíteni Európának, hogy megtalálja gyökereit, ugyanis vannak a kontinensen olyan erők, amelyek „szeretnék elrabolni Európát” és elvinni az ismeretlenbe.

Hangsúlyozta a szolidaritást és azt mondta, Európa nem lehet az erősek diktátuma, „Európa-közi szolidaritásra” van szükség.

A lengyel kormányfő úgy látta, az európai oltási program felgyorsítása a legjobb módja a koronavírus-járvány leküzdésének.

Matteo Salvini közölte, azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a második világháború utáni legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, amelyben a szabadság, a jogok, a család megint a központba kerülhetnek.

Szerinte amikor az EU az alapszerződésében megtagadta judeokeresztény gyökereit, óriási hibát követett el.

Hangsúlyozta, nem azt akarják, hogy Európa országai szembe kerüljenek egymással, hanem azt, hogy létrejöjjön egy közös európai erő, amely megvédi Európa határait.

Matteo Salvini véleménye szerint az európai politika nem lesz ugyanolyan a koronavírus-járvány után.

Hozzátette: az nem fog menni, hogy csak a baloldali kulturális egyesületek szabják meg a jövőt, a kultúra, a család, az egészség senkinek nem monopóliuma.

Alternatívát kell mutatnunk a baloldallal szemben, amely a gyökereinket vonja kétségbe – jelölte ki célként.

Elmondta, zsarolni nem fognak; a szabadságnak mindenhol jelen kell lennie, minden tagállam igényt tarthat a tiszteletre. Nem lehet olyan szervezet, amely megmondja, ki demokrata és ki nem – hangoztatta.

Úgy összegzett: szükség van egy olyan európai újjászületésre, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek, a nőket, a gyerekeket, a családokat, valamint a munkához való jogot és a szabadságot helyezi a középpontba.