Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én
Hirdetés

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte: ennek oka, hogy rendelkeznek a tavaszi védekezés tapasztalataival és nyáron sikeresen szervezték meg a nemzeti konzultációt, amelyben az emberek egyértelműen megüzenték, hogy Magyarországnak működnie kell.

Az emberek azt várják, hogy az életeket és a munkahelyeket is védjék meg, hogy a mindennapi életet ne béníthassa le a vírus – fogalmazott. Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarországon az első beteget márciusban regisztrálták, és mivel vakcina máig sincs, nem volt más választás, mint a járvány terjedését lelassítani, hogy időt nyerjenek.

Az ország egy hét alatt egy új működési modellre állt át, a védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdte meg – mondta. A miniszterelnök közölte: az első hetek sokkolók voltak, de az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyerték, az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket. Együtt sikerülni fog – jelentette ki Orbán Viktor.

„Magyarország eredményes volt az uniós tárgyalásokon

Orbán Viktor – színesnek és mozgékonynak nevezve a nyári európai politikai szezont – először az uniós költségvetési tárgyalásokat értékelte, és azt mondta, nettó 31 milliárd euró áramlik be a következő hét-tíz évben az országba, ez az összeg jelentős mértékben csökkenti az ország tőkedeficitjét.

Napirend előtt. Együtt újra sikerülni fog // Addressing the National Assembly. Together we will succeed again

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 21. September 2020

Hozzátette: a német uniós elnökség nem tett ígéretet a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárások lezárására, a kancellár azt mondta, törekedni fognak arra. Orbán Viktor a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésével összefüggésben azt mondta, Magyarország világossá tette, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett.

Amit az európai baloldal rule of law-nak hív, az valójában rule of blackmail, nem jogállami, hanem zsarolási klauzula – mondta.

Az egészségügynek a legrosszabb terhelés kétszeresét is ki kell bírnia

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kifejtette: az orvosok, matematikusok szerint legrosszabb esetben egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban, közülük várhatóan 16 ezernek lehet szüksége kórházi kezelésre és 800-nak lélegeztetőgépre. A kormány a biztonság kedvéért ennek kétszeresével számol – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: jelenleg 66 ezer kórházi ágy van, de számuk bővíthető.

Beszámolt arról is, hogy életben van a tavasszal kidolgozott vezénylési terv az egészségügyben, vagyis ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Sikerült megvédeni a munkahelyeket és az otthonokat

A kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésén mondott napirend előtti felszólalásában felidézte: a járvány elején világossá tették, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Ezért volt, van és lesz is a fontos ügyek között kiemelt figyelem a magyar emberek munkahelyének védelmére, ebből nem engedünk – hangsúlyozta. Közölte: most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban és közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

A kormányfő szerint nemcsak a munkahelyeket, hanem az otthonokat is biztonságba kell helyezni. Ezért döntöttek arról is, hogy fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében – tette hozzá. Kitért arra is: a kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak, ezért indítottak a magyarországi vállalatok számára a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot 170 milliárd forintból.

Azonnali kérdések. Az ellenzék borsodi jelöltje és egyéb gaztettek // Parliamentary Q&A. The opposition's candidate in Borsod and other villainies

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 21. September 2020

A miniszterelnök felidézte: a baloldal tragikus kormányzása után 2010 és 2014 között egyszer már sikerült Magyarországot talpra állítani és a gazdaságot újra beindítani, idén tavasszal pedig a járvány első hullámát is sikeresen kivédték a magyar emberekkel összefogva. „Nehéz ősz elébe nézünk, de egyszer már sikerült, együtt újra sikerülni fog” – zárta beszédét a kormányfő.

Korábban írtuk